Op ontdekkingsreis door Noord-Moravië

10012027667?profile=originalNoord-Moravië is een afwisselend gebied en bevindt zich in het noordoosten van Tsjechië. Het is een toeristisch nog relatief onbekende bestemming, die vooral bekendstaat als een voormalige mijnregio, maar die zich nu razendsnel ontwikkelt als een rijk cultureel en prachtig natuurgebied.

Het huidige Tsjechië bestaat uit drie provincies: Bohemen ligt in het westen, Moravië ligt in het oostelijke deel en de smalle strook aan de grens met Polen heet Silezië. Het hertogdom Moravië was in de 9e eeuw de kern van het Groot-Moravische Rijk, een kortstondige West-Slavische staat waar de bekende missionarissen Cyrillus en Methodius actief waren en het christendom zich snel verspreidde. Dit rijk was in de 10e eeuw niet opgewassen tegen de invallende Hongaren. Vanaf dat moment ontstond het Groot-Moravische Rijk, dat het huidige Moravië (de oostelijke helft van de Tsjechische Republiek), Slowakije en een deel van Oostenrijk en Hongarije omvatte. Hieruit ontstond het Habsburgse Rijk. De Habsburgse heersers waren sinds 1438 vrijwel onafgebroken keizers van het Heilige Roomse Rijk en moesten hun aandacht verdelen tussen de regering van hun eigen domeinen en die van het Roomse Rijk. De tegenstellingen tussen beide gebieden en hun belangen brachten vaak grote problemen met zich mee. Ook de strategische ligging van de Habsburgse monarchie betekende dat het land kon rekenen op veel verschillende vijanden en bondgenoten. Van 1526 tot 1804 werd het Habsburgse Rijk geregeerd door de Oostenrijkse tak. In 1804 verenigde Keizer Frans I alle landen van de monarchie onder één kroon, waardoor het keizerrijk Oostenrijk ontstond. In1918 viel het rijk uiteen en in 1948 werden de landen opgeheven en vervangen door regio’s, waarbij alle landen hun eigen regering kregen. Zo ontstond Tsjechië in zijn huidige vorm, met Moravië als een van de provincies. Zuid-Moravië staat bekend om zijn glooiende wijngaarden en folklore, en Noord-Moravië was ooit de industriële regio van het land.

10012027859?profile=original

Ostrava
Als je aan Tsjechië denkt is Ostrava (FOTO BOVEN) waarschijnlijk niet de naam die je te binnen schiet, maar toch is een bezoek aan deze stad een unieke belevenis vanwege zijn mijnbouwverleden. Ostrava is de op twee na grootste stad van Tsjechië. Jaren geleden was het de grootste mijnstad, met in de omgeving veel fabrieken, mijnschachten en uiterst ongezonde lucht. De mijnen zijn nu gesloten. Waar vroeger de vervuilende rookpluimen van de mijnen het beeld bepaalden, is nu een levendige stad ontstaan. De stad is tegenwoordig een plek met gezellige cafés, een grote dorpsstraat en een plek waar regelmatig muziekfestivals worden georganiseerd. De voormalige industriegebieden zijn omgetoverd tot culturele plekken en de Ostravice-rivier is nu een plek waar veel mensen wandelen, fietsen, kanoën en een drankje drinken bij de vele trendy cafés aan het water. Een totale metamorfose heeft hier plaatsgevonden.

10012027092?profile=original

Geschiedenis
Rond 1767 werd hier het zogenaamde zwarte goud – steenkool – ontdekt en halverwege de 19e eeuw werd de eerste hoogoven gebouwd. De bekende bankiersfamilie Rothschild ontwierp en bouwde zowel de mijnen als de hoogovens en de daaropvolgende 150 jaar stond het leven in Ostrava in het teken van de staal- en ijzerindustrie. Tot het einde van de 20e eeuw was dit de economische motor van de regio. Het bijzondere en unieke voor Europa was dat alle processen op één plek plaatsvonden; van het verhitten van steenkool tot de ijzerproductie. De kolenmijnen gingen dicht in 1994 en 4 jaar later sloot de laatste hoogoven. Het industrieterrein van Dolní Vítkovice is nu een toeristische attractie (FOTO BOVEN) in Ostrava en omvat een uitgebreid complex met industriële gebouwen, die een museum en een broedplek voor uiteenlopende culturele initiatieven zijn geworden.

Het hele artikel is te lezen in reismagazine 'De Mooiste Rondreizen, editie 4 2021. Bestellen kan hier >>

Hier ligt het Tsjechische Moravië:

Tekst Annelies Rigter, fotografie Shutterstock.com

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE