Op roadtrip door het Deense Jutland

8471286297?profile=RESIZE_710x

Modern design en historische herbergen, ongerepte natuur en hippe steden. Een vriendelijke bevolking die ‘hygge’tot het levensmotto heeft gemaakt. Nieuwsgierig naar alles dat ‘het gelukkigste land ter wereld’ te bieden heeft, gingen wij op roadtrip door Jutland.
Tekst Birgitte Bosma, beeld Shutterstock.com

Het Deense woord hygge staat voor de simpele geneugten van het leven. Het laat zich het best vertalen als een combinatie van gezelligheid en een gevoel van tevredenheid en geluk. Vraag het een local en hij zal je vertellen dat je hygge in elk jaargetijde kunt ervaren – ‘s winters bij het haardvuur of bij mooi weer tijdens een picknick of een samenzijn met vrienden.

Welkom in de herberg
Hygge zit in het DNA van de Denen. Waar beter kun je deze unieke gastvrijheid en gezelligheid ervaren dan in een echte Deense kro? Kro’s zijn traditioneel Deense herbergen die je in heel het land vindt, meestal in karakteristieke oude vakwerkhuizen met rieten daken. In de 12e eeuw dienden ze al als rustplaats voor reizigers. Tegenwoordig zijn veel van deze kro’s moderne hotels met een authentiek Deense sfeer. Onze eerste accommodatie is zo’n historische herberg. Gram Slotskro is prachtig gelegen op het terrein van het kasteel Gram. Carsten Schrøder en zijn vrouw Marianne – vierde generatie – verwelkomen ons hartelijk in hun herberg.

De Deense Wadden
Aan de westkust van Jutland zijn de Deense Wadden te vinden. Nationaal Park Waddenzee kent net als onze Nederlandse Wadden een groot verschil tussen eb en vloed. De drooggevallen zeebodem is een paradijs voor vogels en zeehonden. Voor de kust liggen drie eilanden: Mandø, Rømø en Fanø. Het eiland Mandø is het meest unieke, omdat je er alleen bij eb kunt komen. De openbare weg Låningsvejen staat door het getij twee keer per dag onder water. Romø trekt zeker in de zomer de meeste bezoekers. Wij kiezen voor echter Fanø, omdat hier de mooiste stranden te vinden zijn.

Fanø
Je bereikt Fanø met de veerboot vanuit Esbjerg. Al tijdens de 12 minuten durende overtocht zul je merken dat je een stapje terug moet doen en je moet overgeven aan het rustige levenstempo op dit Waddeneiland. De veerboot meert aan in Nordby, de ‘grootste’ stad van Fanø en ooit een belangrijke havenstad. Het stadje staat vol met idyllische huizen met rieten daken, bloeiende tuinen, en geplaveide straten met boetieks en cafés. De tijd lijkt hier stil te staan ​​of in ieder geval heel langzaam te gaan. Huur, net als wij een fiets – dit kan vlak bij de haven – en haal bij het plaatselijke VVV een handige fietskaart. Onze eerste bestemming op Fanø is Sønderho, waar onze gids ons verwacht. We gaan namelijk op zoek naar zeehonden! De zeehondensafari is dé activiteit op Fanø. Het is eb, dus we kunnen van het strand van Sønderho zonder problemen naar de zandbank lopen, waar zich honderden zeehonden hebben verzameld. Wat een geweldig gezicht!

Lees het hela ertikel in 'De Mooiste Rondreizen door Scandinavië'. Bestellen kan hier

 

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel