Rijden over de Carretera Austral

10950122489?profile=original

‘Dit kan toch niet anders dan de mooiste weg op aarde zijn’, denk ik hardop terwijl ik mijn auto een bergbocht uitdraai en opnieuw een door bossen en besneeuwde toppen omzoomd, diepblauw fjord in het vizier krijg. Van de ruim 60.000 kilometer die ik de afgelopen 13 jaar door Zuid-Amerika heb gereden, behoren deze kilometers - over de Carretera Austral in het zuiden van Chili - zonder twijfel tot de meest indrukwekkende. Een duizelingwekkend decor dat voert langs eindeloze en ongerepte landschappen.

Eerder die dag ben ik vanuit het vissersdropje La Arena aan boord gegaan van een ferry die mij en mijn auto naar dit nationale park van Hornopirén hebben overgezet. Later vandaag staat me nog een overtocht te wachten. Eén van vier uur, waar mijn auto dus even rust krijgt, maar mijn fototoestel overuren zal maken. Even kijk ik naar boven… ‘hoe tevreden zou Douglas Tompkins vanuit de hemel neerkijken op dit fantastische landschap?’

Het land van Douglas Tompkins
De Amerikaan Douglas Tompkins, rijk geworden als oprichter van de kledingmerken Esprit en The North Face, is de postume beschermheer van een aantal prachtige gebieden in het Chileens Patagonië. Nadat hij zijn bedrijven had verkocht, vertrok hij samen met zijn vrouw Kris naar het zuiden van Chili, het gebied dat hij al in 1968 ontdekte tijdens een zes maanden durende road adventure trip van Californië naar Patagonië. Begin jaren ’90 begint hij met het opkopen van stukken land. Hij wil er natuurparken creëren en het landschap terug brengen naar de oorspronkelijke staat om het vervolgens terug te geven aan de overheid. De initiatieven van Tompkins stimuleren ook de Chileense overheid om zelf stukken land aan te pakken en te beschermen. Het zuiden van Chili en de grensstreek met Argentinië veranderen daardoor in één groot gebied van ongekende natuurlijke schoonheid. Als hij eind 2015 met een paar vrienden een kajaktocht onderneemt in één van zijn natuurgebieden, komt Douglas Tompkins in het water terecht. Hij raakt onderkoeld en overlijdt als gevolg daarvan.

Het hele artikel lees je hier >>

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE