10911634692?profile=original

Met de machtige oceaan als decor en de charme van vervlogen  tijden is flaneren over de boulevard van Russell een genot. Pittoreske  koloniale gebouwen markeren de kustlijn en pohutukawabomen verschaffen schaduw waar nodig.  Terwijl de schepen aan de kade rustig op en neer  dobberen, is het moeilijk voor te stellen dat hier bijna tweehonderd jaar geleden de hel op aarde heerste.

Russell is trots op haar status als eerste Europese  nederzetting. In Korororareka - haar oorspronkelijke Maori-naam - nam het land voor het eerst vorm aan. Hoewel de eerste Europeanen zich elders vestigden, wordt  het gebied van de Bay of Islands ook wel de 'wieg van de Europese beschaving in Nieuw Zeeland' genoemd; de pioniers die direct in het kielzog van Abel Tasman en  James Cook volgden, woonden te verspreid om als nederzetting beschouwd te worden. De paradijselijke omstandigheden maakten Kororareka een ideale, spiegelgladde aanlegplaats voor reizigers die van verre het  beloofde land aandeden: vers water, eeuwig groene bossen, ijzersterk vlas voor touwen en een onuitputtelijke  vis- en vogelstand. Bovendien was er geen slang in de wijde omgeving te bekennen. Haar oorspronkelijke bewoners, de trotse, licht ontvlambare Maori, deden zich  weliswaar vanaf het eerste moment al als bezwaar gelden, maar hun vermeende kannibalisme en weerzin voor de  Europese 'zwakkelingen' werden al snel ten faveure van de  veelbelovende elementen voor lief genomen. En dus werd  de landing ingezet: Europa kwam eraan.

Ankerplaats
Aanvankelijk bezochten vrijwel alleen handelaren de Bay of Islands. Schepen die veroordeelde misdadigers in Port  Jackson, Australië hadden afgezet, voeren langs Nieuw- Zeeland op zoek naar interessante handel. Met name de  walvisvaart vond er alles wat ze zocht, en de Bay of Islands  werd al snel een vaste ankerplaats voor ruige bemanningen. Met hen kwamen ook andere  gelukszoekers, die voornamelijk het eersteklas hout kwamen kappen waarom Nieuw-Zeeland inmiddels bekend stond. De magere bossen rond Kororareka raakten echter al snel uitgeput, en wat overbleef waren  zompig moerasland en onbebouwbare wadden. De ankerplaats verwerd tot een soort scheepswerf, waar  kapotte schepen hun reparaties uitvoerden terwijl de bemanning op het strand wachtte tot er weer verder gezeild kon worden of haar heil zocht tussen de Maori. In de negentiende eeuw was het stichten van een missionarispost een officieel teken dat er een Europese beschaving werd opgebouwd. Dominee James Marsden hield op Eerste Kerstdag 1814 de eerste kerkdienst ooit in Nieuw-Zeeland. Samen met een schoenmaker, een timmerman en een schoolmeester stichtte hij bij Cape Wiwiki een missie, die de bevolking tot het Christendom moest bekeren. Ontwikkeling van de bevolking en handel werden door de overkoepelende Church Missionary Society (C.M.S.) gestimuleerd.

Lees het hele artikel hier >>

Hier ligt Russell:

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE