Salta, van handelspost tot trekpleister

11021245253?profile=original

Salta is een stad in het noordwesten van Argentinië en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Salta. De stad is gesticht in 1582 door de Spanjaarden en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de pre-Spaanse tijd. Het gebied waar Salta zich nu bevindt, werd al bewoond door inheemse stammen voordat de Spanjaarden arriveerden. De belangrijkste stam die in het gebied leefde, waren de Diaguita, die bekend stonden om hun landbouw en textielproductie. De Diaguita's hadden gevestigde dorpen en waren bekwaam in de productie van textiel, waaronder stoffen van alpacawol.

Spaanse kolonisatie
In 1536 begonnen de Spanjaarden hun expedities naar het noorden van Argentinië, in een poging om het land te veroveren en te koloniseren. In 1582 werd de stad Salta gesticht door Hernando de Lerma, een Spaanse kolonist, en werd het centrum van het koloniale bestuur in het noordwesten van Argentinië.Tijdens de koloniale periode groeide de stad snel en werd het een belangrijke handelspost, vooral voor de productie en handel van suiker. De Spanjaarden introduceerden ook het katholicisme in de regio en bouwden verschillende kerken en kloosters.

 Onafhankelijkheid
In 1810 begon de Argentijnse Onafhankelijkheidsstrijd, die uiteindelijk zou leiden tot de onafhankelijkheid van Argentinië in 1816. Salta speelde een belangrijke rol in de strijd voor onafhankelijkheid, met verschillende veldslagen die daar werden uitgevochten. Een van de belangrijkste veldslagen vond plaats op 20 februari 1813, toen de Argentijnse generaal Manuel Belgrano een overwinning behaalde op de Spaanse troepen in de Slag bij Salta. Dit wordt beschouwd als een van de belangrijkste overwinningen van de Argentijnse Onafhankelijkheidsstrijd en wordt gevierd als een nationale feestdag in Argentinië.

Moderne tijd
Na de onafhankelijkheid groeide Salta uit tot een belangrijke regionale stad en een centrum van handel en cultuur. De stad heeft veel historische gebouwen en monumenten die dateren uit de koloniale periode, waaronder de kathedraal van Salta, de kerk van San Francisco en het Museum van Hoge Andesarcheologie.

Salta is ook een populaire toeristische bestemming vanwege de nabijheid van de Andes en de vele attracties in de regio, waaronder de Quebrada de Humahuaca, een UNESCO-werelderfgoedlocatie, en de beroemde Tren a las Nubes, een treinreis die door de Andes loopt.

Highlights en bezienswaardigheden in en rondom Salta
De kathedraal van Salta
De kathedraal van Salta is een indrukwekkend voorbeeld van koloniale architectuur en is een van de belangrijkste kerken in Argentinië. Het interieur van de kathedraal is prachtig gedecoreerd met fresco's, altaarstukken en glas-in-loodramen. De kathedraal ligt aan het centrale plein van Salta en is een populaire attractie voor bezoekers.

Het Museum van Hoge Andesarcheologie
Dit museum biedt een fascinerende kijk op de pre-Columbiaanse beschavingen die in de Andes hebben geleefd, met artefacten die teruggaan tot meer dan 10.000 jaar geleden. Het museum herbergt een indrukwekkende collectie van keramiek, textiel, metalen objecten en mummies van de Inca-cultuur en andere inheemse stammen uit de regio.

Het San Francisco-klooster
Dit klooster dateert uit de 16e eeuw en is een van de oudste gebouwen in Salta. Het heeft een prachtige kloostertuin en indrukwekkende muurschilderingen die de geschiedenis van de stad en de kerk vertellen. Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen door het klooster en de indrukwekkende collectie religieuze kunstwerken bewonderen.

De Quebrada de Cafayate
Een adembenemende kloof met rotsformaties en landschappen in verschillende kleuren en vormen, gelegen op ongeveer 3 uur rijden van Salta. De kloof is een populaire bestemming voor wandelaars, fietsers en toeristen die willen genieten van het adembenemende landschap.

De Tren a las Nubes
Deze treinreis is een van de hoogste ter wereld en biedt een spectaculair uitzicht op de Andes en de omliggende valleien. De treinreis gaat door tunnels, over bruggen en langs indrukwekkende ravijnen. De trein vertrekt vanuit Salta en duurt ongeveer 16 uur, inclusief een tussenstop op het hoogste punt van de reis, La Polvorilla.

Het hele artikel lees je hier >>

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE