Sarek, het grootste nationale park van Zweden

9820716688?profile=RESIZE_710xHet grootste nationale park van Zweden is gelegen in Zweeds Lapland. Sarek National Park biedt volop mogelijkheden voor avontuurlijke outdoor activiteiten. Het park wordt niet voor niets het Alaska van Europa genoemd. Het ruige terrein wordt gekenmerkt door besneeuwde bergtoppen, wilde rivieren en betoverende gletsjerdalen. In dit grootste oerlandschap van Europa vind je de hoogste bergen van Zweden en een groot aantal bergmeren.

Sarek National Park is in totaal 1970 vierkante kilometer groot. Het is een van de oudste nationale parken van Europa, opgericht in 1909. Zes van de bergen in Sarek hebben toppen hoger dan 2000 meter. De Sarektjakka is de tweede hoogste berg van Zweden en de Rapa rivier is de belangrijkste rivier in het park. De rivier ontstaat uit vier kleinere rivieren die hun water krijgen van 30 gletsjers. In de grote vallei ligt een prachtige rivierdelta die is ontstaan door het smeltwater van de gletsjers. De Rapa vallei (Rapadalen) is de grootste vallei van Sarek. Rondom de Rapadalen liggen de bergen Skarki en Skierfe. Ook vind je er de bergketen Piellorieppe. Op de Skierfe met zijn hoogte van van 1179 meter is een goed wandelpad te vinden en bij mooi weer heb je hier een schitterend uitzicht op de Rapadalen en de Laitauredelta.

Avontuur
Gevoel voor het avontuurlijke is wel vereist bij een bezoek aan dit magistrale park: er zijn nauwelijks voorzieningen. Zo zul je geen geasfalteerde wegen of gemarkeerde paden vinden in het ruige landschap. Ook zijn er geen berghutten om 's nachts in te verblijven. Dus bereid je goed voor op je ontdekkingstocht in Sarek National Park en zorg dat je helemaal zelfvoorzienend bent. Als je het hele park wil doorkruisen ben je 8 tot 10 dagen onderweg.

9820717288?profile=RESIZE_710x

Wildlife
Vergeet niet om je verrekijker mee te nemen, want het park staat bekend om zijn grote elanden. Verder vind je er natuurlijk rendieren en verschillende roofdieren, zoals de indrukwekkende steenarend. Ook wolven, poolvossen, bruine beren en lynxen houden zich hier schuil. Gelukkig is dat niet zo spannend als het klinkt, want deze roofdieren zijn schuw voor mensen. Ze zullen je niet snel opzoeken in je tent.

Lees het hele artikel in onze uitgave 'De mooiste nationale parken van Zweden'. Bestellen kan hier >>

9820718861?profile=RESIZE_710x

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE