8006796263?profile=RESIZE_710xFietsliefhebbers over de hele wereld waren de afgelopen Tour de France getuige dat twee wielrenners uit Slovenië – Primoz Roglic en Tadej Pogačar – de tour naar hun hand zetten. Niet echt verrassend, want sporten, wandelen, fietsen en wielrennen zijn zeer populaire tijdverdrijven van menig inwoner van dit land. Fietsliefhebbers halen er hun hart op met de eindeloze fietsmogelijkheden en duizenden kilometers fietspaden, zowel voor families met kinderen die op vlak terrein willen pedalen tot en met hemelse en spectaculaire afdalingen voor mountainbikers. Op de site van het Sloveens verkeersbureau is een zeer informatieve Engelstalige fietsbrochure te downloaden. Handig is ook de Cycling Accommodation folder van het verkeersbureau met een overzicht van fietsvriendelijke hotels en campings.
Nadere info op www.slovenia.info en https://slovenia-outdoor.com/en/

Mooiste fietsroutes
De Drava trail behoort tot een van de mooiste fietsroute van Europa die in Italië begint en door Slovenië naar Kroatië leidt. Het traject in Slovenië is 129 kilometer en gaat van Dravgrad via Maribor naar Ormož, een prachtig en veelal vlak traject langs de rivier Drava. Ook de Parenzana trail langs de Adriatische kust, de Pohorje Cycling Transversal rondom Maribor en de Via Bela Krajina in het zuidoosten van Slovenië aan de grens met Kroatië zijn zeer geschikt voor families met kinderen.
Mountainbikers die zich willen uitleven, kunnen hun beenspieren tarten met onder meer de 1800km lange Slovenian Bicycle Touring Trail, een fietsronde door heel Slovenië, de 132 km lange Trans Karawanks die garant staat voor spectaculaire uitzichten en 394 km lange Trans Slovenia 1 van Kranjska Gora in het noorden naar Piran aan de westkust.
https://www.slovenia.info/en/stories/the-most-beautiful-biking-trails

Fietsen langs wijngaarden
Met 3 prachtige wijnregio’s is een fietsvakantie langs wijngaarden zeker een optie in 2021. Tientallen fietsroutes zijn uitgezet in de wijnregio’s Podravje in het noordoosten van Slovenië, Posavje in het zuidoosten en Primorje aan de Adriatische Zee. Met de druiventrossen rijp in augustus en september zijn dit twee perfecte maanden voor sprankelende fietstochten. https://www.slovenia.info/en/stories/cycling-among-vineyards

Bike Slovenia Green tour
Afgelopen november lanceerde het verkeersbureau in samenwerking met reisorganisatie GoodPlace de nieuwe Bike Slovenia Green 8-daagse fietstoer. De route gaat langs plaatsen en locaties die een Slovenia Green certificaat hebben, een erkenning voor duurzaam toerisme. De 8-daagse fietsvakantie start in Kranjska Gora in Noord-Slovenië en gaat via Bled, Bohinj, een stuk langs de Soča rivier via wijngaarden in Goriška Brda naar eindbestemming Koper aan de Adriatische kust.
https://www.visit-goodplace.com/tours/bike-slovenia-green-bike-tour/#description

Mountainbiken door grotten
Bijzonder: fietsen door mijntunnels. In het verleden werd onder de berg Peca mineralen gedolven, maar nu kan men met mountainbikes onder begeleiding van een gids 5km door de tunnels van de Mežica fietsen.
https://www.slovenia.info/en/stories/go-underground-by-bike-and-kayak

Bikeparken
Een dagje moeilijke hindernissen oefenen kan op een van de vele bikeparks die het land telt, waaronder Cerkno, Krvavec, de Pohorje Hills, Vogel en Rogla.
https://www.slovenia.info/en/things-to-do/active-holidays/biking/bike-parks

Fietshotelclassificatie
Veel hotels en campings in Slovenië zijn fietsvriendelijk en het aantal geboden faciliteiten bepaalt hoeveel fietswielsymbolen een accommodaties krijgt: dat varieert van een tot vijf wielen. Vijf fietswielen behelst onder meer dat er een fietsenstalling is met een videocamera, een sauna en massages, vervoer van bagage en fietsen, lunchpakketten, kwaliteitsfietsen te huur, avondeten en ontbijt is afgestemd op calorieënbehoefte van fietsers en meer.

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE