7153591472?profile=RESIZE_710xIn Noorwegen is de Hurtigruten niet zomaar een transportmiddel. Nee, het is een manier van leven, die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Sinds 1893 vormen de postschepen een belangrijke verbinding tussen grote havensteden, maar ook afgelegen plaatsen en kleine dorpen. Ze brengen vracht, transporteren passagiers en bieden reizigers volop mogelijkheden om Noorwegen te ontdekken.

Hurtigruten, letterlijk ‘de snelle route’, is de naam van een in 1893 opgerichte veer- en transportdienst. Dat maakt de schepen van Hurtigruten geen doorsnee-cruiseschepen, maar schepen die naast toeristen, ook kustbewoners en vracht vervoeren. Ook vandaag nog geldt de route tussen de oude Hanzestad Bergen en Kirkenes bij de Russische grens als de levensader van Noorwegen. Op een route van vijfentwintighonderd zeemijlen beleef je alle 34 havens bij daglicht. Het dagelijkse laden en lossen en het directe contact met het leven van de Noren geeft deze zeereis niet alleen een bijzonder authentiek karakter, maar zorgt ook voor een ongedwongen en informele sfeer aan boord.

Ontdek de ziel van Noorwegen
De natuurrijke, ongerepte Noorse kust is voor veel avonturiers een van de meest afwisselende bestemmingen ter wereld, met fascinerende landschappen en Arctische wildernis van oneindige schoonheid. Niemand brengt je dieper in het hart van het ruige Noorse landschap dan Hurtigruten. Ervaar het steeds wisselende decor van de Noorse fjordenkust bij de wisseling van de seizoenen. Het programma aan boord, de land­excursies en de verse ingrediënten van de lokale keuken weerspiegelen de bijzonderheden van de jaargetijden. Aan boord van negen schepen langs de Noorse kust varen expeditieteams mee. Hun aanwezigheid geeft je reis een extra dimensie. De teamleden begeleiden je naar het hart van de Noorse kust en bieden je de mogelijkheid om het land en de cultuur op een actieve en spannende manier te verkennen. De rol van het expeditieteam is het vertellen over observaties van diersoorten, natuurverschijnselen, land­schappen en cultuur alsmede het geven van leerzame lezingen over onderwerpen als biologie, geologie en geschiedenis. De interessante lezingen leren je bijvoorbeeld ook meer over de Noorse flora en fauna, de visserij, de historie van het Poolonderzoek en de geschiedenis van de Vikingen.

Geniet van de Noorse keuken
De Noorse culinaire tradities hebben veel gemeen met het gevarieerde landschap van de kustlijn: altijd vers, onderscheidend en vol afwisseling. Omdat Hurti­gruten op de route 34 verschillende havens bezoekt, biedt dat uitzonderlijke kansen om elke dag van lokale leveranciers verse producten af te nemen. Bij minstens vijftien havens worden dagelijks vis, eieren, gevogelte, zuivelproducten, bessen en groenten afgeleverd. Alles wordt direct aan boord van het schip gebracht, de levertijd wordt hiermee tot een minimum beperkt.

7153593061?profile=RESIZE_710x

Bovendien hebben de verse lokale producten niet alleen een positieve werking op de beleving van je reis, maar ook op de bedrijvigheid in de verschillende havenplaatsjes, iets dat deze rondreis zeker uniek maakt in tegenstelling tot andere bootreizen. Het ontbijt en de lunch worden in buffetvorm gepresenteerd en het diner is een uitgeserveerd driegangendiner. Op de meeste schepen is er ook een á-la-carte restaurant aanwezig. Dankzij een groeiende belangstelling voor gezondere en groenere alternatieven als het gaat om eten – niet alleen van vegetariërs en veganisten, maar ook voor mensen die gezonder willen eten en hun impact op het milieu willen minimaliseren – is er tegenwoordig ook een veganistisch menu te bestellen. Het werd samengesteld in samenwerking met erkende voedingsdeskundigen en Mari Hult, een veganistische chef-kok uit de kustplaats Stavanger en bekende Noorse auteur van het meest gelezen vegetarische en veganistische blog in Noorwegen.

7153594479?profile=RESIZE_710x

Wildlife spotten langs de kust
Als gevolg van de gevarieerde geografie en het klimaat is Noorwegen de thuisbasis van een breed scala aan dieren die leven in de diepste zeeën tot op de hoogste bergen. Van papegaaiduikers en zeearenden tot koningskrabben en walvissen, de Noorse kust heeft het allemaal. De meeste mensen associëren Noorwegen met vis. Met goede reden, moeten we hieraan toevoegen. Noren gaan er vaak en graag op uit om te gaan vissen en daarna de verse vangst te bereiden voor familie of vrienden. De Atlantische kabeljauw, beter bekend als Skrei in Noorwegen, is misschien wel de belangrijkste van allemaal.

Lees het hele artikel in ons Noorwegen Magazine. Bestel het magazine hier of lees online met een digtaal abonnement

7154245282?profile=RESIZE_400x

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BESTEL ONZE ORIGINALS

Meridian Travel