ARM Collective, Covilhã | ©TdP

Historische monumenten en de architectuur van gebouwen maken van Portugal al een bijzonder openluchtmuseum. Voeg daar een eigentijdse en indrukwekkende Street Art scene aan toe en alle ingrediënten zijn voorhanden voor een onvergetelijke openluchtreis door Portugal. Bekende street artists uit binnen- en buitenland reizen naar plekken in Portugal af om met hun kunst het oude met het nieuwe te verbinden. Veel van de werken zijn verweven met de cultuur en de geschiedenis uit de regio. In een rondreis door Portugal ontdek je dat deze ‘openlucht galerieën’ zich niet alleen beperken tot de bekendste steden.


WOOL_BordaloII, Covilhã | ©Credits Visitportugal.com

Centro de Portugal
Centro de Portugal is één van de meest verrassende street art regio’s van Portugal. Niet alleen zijn er internationale kunstenaars naartoe gehaald om de rustige omgeving meer leven in te blazen, maar is ook de lokale 65+ bevolking geïnspireerd om met lasersnijden, sjablonen en de verfspuit indrukwekkende kunst te maken. Zo ontstond het collectief ‘graffiti grandparents’ dat nu inmiddels door heel Portugal actief is.

De stad Covilhã is ongetwijfeld het centrum van stedelijke kunst in de regio Centro de Portugal dankzij de creatieve actie van 'Wool Fest - Covilhã Art Festival'. Dit festival eert het glorieuze verleden van Covilhã als een van de belangrijkste wolproducerende steden in Portugal en wil een belangrijke referentie zijn voor stedelijke kunst in het land. Wool Fest organiseert regelmatig evenementen en vult de muren van de stad met kleurrijke verven die sterk verwant zijn aan het wolthema.

De stad Fundão staat bekend om de kantwerkcreaties van de Poolse kunstenaar NeSpoon die Fundão op de straatkunstkaart in Portugal heeft gezet! Het werk van deze kunstenaar bestaat uit het drukken van traditioneel kantwerk, hetzij in klei of op muren. Volgens haar visie bevatten kantwerken een genetische code, diep ingebed in elke cultuur. We vinden symmetrie in alle veters, een soort orde en harmonie.

www.centerofportugal.com/tour/street-art-route/


NeSpoon, Fundão | ©TdP

Azoren
Wie alleen maar tropische jungles, theeplantages en uitgestrekte natuurgebieden verwacht, wordt verrast in de Azoren. In São Miguel, naast een levendig eiland met leuke restaurants, gezellige bars is er ook héél veel street art. Jaarlijks wordt het 'Walk & Talk Urban Art Festival' georganiseerd dat volledig in het teken staat van street art. Het 'Walk and Talk Urban Art Festival' transformeert gebouwen en huizen tot kunstwerken. Na afloop van het festival zijn de kunstwerken nog een jaar te bewonderen.


Vhils, Ponta Delgada, São Miguel | ©TdP

Lisboa
De stad Lissabon is al een kunstwerk op zich. Smalle steegjes, steile straatjes, de bijzondere tram's, bijzondere panden en veel kleurrijke muurschilderingen. De street art scene is in Lissabon een van de meest actieve in Europa. In 2010 is het 'Crono project' gestart met als doel oude vervallen gebouwen in het financiële district om te vormen naar een urban art kunstproject.

Vooral de voormalige textielfabriek 'LX Factory' aan de voet van de brug 25 de Abril is een en al creativiteit. Het is een industrieel fabrieksterrein dat door jonge ondernemers nieuw leven is ingeblazen. Het is de culturele hotspot waar veel creatievelingen hun vrije tijd besteden. Naast hotspots en designwinkeltjes en ruimte voor lokale bands om op te treden is hier veel street art te vinden. Veel verschillende muurschilderingen en graffiti kunstwerken. De sfeer is er erg ontspannen. Nieuw en ‘upcoming’ is het trendy street art gebied in steden zoals Almada, Seixal en Barreiro aan de oever van de Taag. Hier, zijn vroegere industriële gebieden nu steeds vaker het podium van diverse street art tentoonstellingen.


Odeith_Rebobina, Setúbal | ©Credits Visitportugal.com

Algarve
In de Algarve is Lagos vooral dé plek om te bezoeken als je op zoek bent naar street art. Dit is voornamelijk te danken aan het LAC, een vereniging die sinds 2011 de 'Artistas Unidos em Residência', organiseert. Dit project brengt Europa’s meest bekende street artists in Lagos samen. Zo is er een majestueus ‘Tempus Fugit’ werk te vinden van de Spaanse straatkunstenaar Aryz.

In de stad Olhão wordt een deel van de geschiedenis vertelt door een muurschildering dat veel mensen trekt naar Largo da Fábrica Velha. De reeks muurschilderingen zijn reproducties van enkele oude foto’s van de stad, met onder meer fabrieksarbeiders, vissers of mannen in tavernes. In Olhão is kunst alomtegenwoordig.


Street Art Lab, Lagos | ©Joana Gomes 

Madeira
Street Art in Funchal is een andere grote attractie van het eiland. Naast het vinden van straatkunst in de geschilderde deuren van de Rua de Santa Maria in de oude stad, zijn er nog andere uitstekende stukken verspreid over de stad. De oude stad (“Zona Velha”) is nu een van de meest populaire toeristische attracties in Funchal dankzij het initiatief van een aantal lokale kunstenaars. De lokale overheid steunde een restauratieproject en leverde verfvoorraden aan kunstenaars, die de reis begonnen om 'leven te brengen' in dit geweldige gebied. Het project heette ‘Art of the Open Doors’. Minder dan 10 jaar later is de oude binnenstad van Funchal een heel andere plaats. Je vindt hier naast de geweldige street art ook veel goede restaurants, bars, winkels met handgemaakte kunstnijverheid en kunstgalerijen.


Funchal – Zona velha | ©Turismo da Madeira

Porto en Noord Portugal
Het is voornamelijk in het historische centrum van Porto waar bijzondere street art van gerenommeerde kunstenaars te bewonderen is. Hoewel de befaamde 'azulejos' wereldwijd bekend staan als kunstvorm, is in Porto de meeste street art te vinden in Rua de Miguel Bombarda en het Lapa metrostation. In Vila Nova de Gaia kun je niet om de werken van de wereldwijd bekende Portugese street artist Bordalo II heen. Hij creëert nieuwe werken met afgedankte materialen. Met zijn uitspraak ‘het afval van de een is de schat van een ander’ wil hij zijn werken relateren aan duurzaamheid en sociaal bewustzijn.


Nobre e Leal (Mr. Dheo), Porto | ©Turismo do Porto e Norte

Alentejo
Het historische centrum van Évora in Alentejo, dat op de werelderfgoedlijst staat, beleefde de eerste street art primeur een jaar geleden. De muurschildering, 'Cabeçudo in the clouds', is het eerste in het door UNESCO geklasseerde historische centrum.

Ooit verkozen tot een van de vijf mooiste muurschilderingen ter wereld is de ‘Portu-galo’ van Bordalo II dat zich bevindt in Beja.  De haan van Portugal is gemaakt van herbruikbaar afval. Het is de signatuur van de maker.

Arbeiders en boeren worden gezien als de ziel van Comporta. Ze vormen het karakter, de cultuur en de levensstijl. Dankzij kunstenaar Vhils zijn ze nu niet alleen een intrinsiek, maar ook zichtbaar onderdeel van het verhaal. Laag voor laag sneed Vhils in de muren een echo van de lokale gemeenschap die dagelijks inspireert op Quinta da Comporta.


‘Portu-galo’ van Bordalo II, Beja | ©Turismo do Alentejo

Portugal Algemeen
www.visitportugal.com
Streetart


Rebuliço, van Nuno Barbedo, Montemor-o-Velho | @TdP

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE