10859264082?profile=original

Valencia is vorige week door de Europese Commissie verkozen tot Europese Groene Hoofdstad van 2024. Deze onderscheiding wordt toegekend aan steden met meer dan 100.000 inwoners die projecten uitvoeren om milieueffecten te verminderen en de levenskwaliteit te verbeteren. De uitreiking was op 27 oktober in de Franse stad Grenoble, de huidige Europese Groene Hoofdstad. Hier waren vertegenwoordigers van Valencia aanwezig om de milieuwaarden van de bestemming te verdedigen. De stad telt veel duurzame initiatieven, zoals de aanleg en bescherming van groene ruimten zoals het natuurpark Albufera, de Valenciaanse boomgaard en het Turiapark dat door de stad loopt. Daarnaast is Valencia ook betrokken bij initiatieven voor duurzame mobiliteit, afvalbeheer en het herstel van openbare ruimten, zoals het stadhuisplein en Plaza de la Reina.

Referenties
Valencia heeft belangrijke duurzaamheidsreferenties, zoals de titel Europese hoofdstad van ‘Smart Tourism’ in 2022 en de hoofdstad van het duurzame voedsel in 2017. Daarnaast is de stad Valencia een voorloper in het meten en compenseren van de CO2-voetafdruk op het gebied van toerisme. Bovendien is het een van de 100 steden die door de Europese Unie is geselecteerd voor het Cities Mission-project, wat als doel heeft tegen 2030 klimaatneutraal te zijn.

Duurzaamheidsevaluatie
Met het winnen van de titel ‘Europese Groene Hoofdstad’ én een bedrag van €600.000, is de Spaanse stad uitgebreid geëvalueerd op het gebied van duurzaamheid aan de hand van twaalf indicatoren: lucht, lawaai, afval, water, natuur en biodiversiteit, grondgebruik, eco-innovatie, beperking van de klimaatverandering, aanpassing aan de klimaatverandering, mobiliteit, energie-efficiëntie en bestuur. Dit is de eerste keer dat Valencia heeft deelgenomen aan de titel van Europese groene hoofdstad, een onderscheiding die tot nu toe slechts aan één Spaanse stad is toegekend (Vitoria, 2012), wat een mijlpunt maakt voor Valencia en voor het beleid inzake stedelijke duurzaamheid en ecologische transitie.

Verleden, heden en toekomst
Valencia heeft overal bijzondere groene ruimtes, waarvan het Turiapark er een is. De oude rivierbedding van de Turia-rivier is sinds de inwijding in 1986 aangepast aan de stad, maar ook aan haar burgers en hun manier van leven. Met een oppervlakte van meer dan 120 hectare en een lengte van 12 kilometer is dit het langste stadspark van Europa. Andere groene, duurzame ruimtes zoals het natuurpark van Albufera, het natuurpark van Turia, de boomgaarden in de omgeving en de Middellandse Zee, vormen samen de belangrijkste groep groene en natuurlijke gebieden in de stad Valencia.

Duurzame mobiliteit
De binnenstad van Valencia heeft de laatste jaren verschillende veranderingen ondergaan. De voetgangerszone van het stadscentrum en de belangrijkste wijken van de stad zijn aangepakt vanwege projecten in het kader van de stedelijke strategie 2030. Deze projecten moeten Valencia een van de eerste CO2-neutrale steden van Europa maken.

Hier lees je meer over reizen door Spanje >>

Hier ligt Valencia:

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE