Valley of the grizzlies

9852067490?profile=original

Net als je denkt dat je als Canadaspecialist alles al gezien hebt, lukt het Canada toch je weer te verassen. Na jarenlang op de kaart te hebben gekeken naar klinkende namen als Bella Coola (foto boven) en Hagensborg is het er onlangs dan toch van gekomen: we hebben een bezoek gebracht aan het Great Bear Rainforest.
Tekst Roderick Aalbers

Normaliter is de vallei waarin Bella Coola genesteld ligt zeer moeilijk te bereiken. Je kon er tot voor kort alleen komen door vanaf Williams Lake Highway 20 af te rijden. Deze prachtige maar uitdagende weg wordt lokaal ook wel Freedom Road genoemd en heeft een historische betekenis voor de oorsponkelijke bewoners van Bella Coola. Wat de overheid nooit lukte, lukte de bewoners van Bella Coola zelf wel: ze ontsloten het gebied in de jaren 50 door de highway zelf aan te leggen. Een knap staaltje doorzettingsvermogen dat ze uiteindelijk de freedom gaf om over land het binnenland in te trekken. Het meest beroemde stuk is de onverharde Heckman Pass (foto onder) , in de volksmond The Hill genoemd. Goed te doen, maar bij voorkeur met een fourwheeldrive.

9852068699?profile=original

Nieuwe ferry
Met de introductie van de nieuwe ferryverbinding tussen Bella Coola en Port Hardy (foto onder)  is de vallei inmiddels veel makkelijker bereikbaar. De zogenaamde Central Coast Connector zorgt voor een hele nieuwe route door van Vancouver Island naar het Great Bear Rainforest te varen. Nu is het mogelijk een rondreis te maken door een gebied waar het massatoerisme nog ver te zoeken is. De ferry zelf is gedoopt als de Northern Sea Wolf en is een stuk kleiner dan zijn grote broers en zussen bij BC Ferries. Doordat er beperkt plek is voor auto’s en campers is het wel belangrijk om hem te reserveren.

9852069101?profile=original

Beregoed
Dat deze vallei van Bella Coola ook wel de Valley of the Grizzlies genoemd wordt, komt uiteraard door de vele grizzlyberen die hier elk najaar hun buikjes vol komen eten met verse zalm. Dit is nog een van de weinige plekken in Canada waar je zonder dure excursies de beren in het wild kan zien foerageren.

9852070687?profile=original

Zo zijn er verschillende locaties met platforms waar je met name in de ochtend de beren goed kunt zien. Er zijn zelfs campings langs de rivier waar je de beren al goed kunt spotten. Bovendien zijn er ook unieke floating trips te boeken, waarbij je vanuit bootjes op de rivier de beren kunt zien vissen. Spannend, maar veilig – en uniek in de wereld.

Lodges
De hoeveelheid accommodaties is beperkt in de vallei. Veel geboekte hotels zijn de Bella Coola Mountain Lodge en de Bella Coola Eagle Lodge, uitstekend gelegen aan de doorgaande weg met prima kamers en dito restaurants. Ben je echter zoek naar iets bijzonders, dan springt met name de Tweedsmuir Park Lodge er echt uit. Het prachtige resort ligt pal aan de rivier en de beren lopen hier letterlijk door de tuin, hebben wij persoonlijk kunnen ervaren. Er staat op het terrein een eigen uitkijkplatform en het hotel beschikt over ervaren gidsen die met eigen boten de rivieren afdalen op zoek naar vissende grizzlyberen. ‘s Avonds deel je ervaringen van de dag met de andere gasten in het heerlijke restaurant of onder het genot van een goed glas wijn aan de bar. In de winter is deze lodge in trek bij heliskiërs, die zich door Bella Coola Heli Sports af laten zetten op de toppen van de bergen om af te dalen op maagdelijke witte pistes met die beroemde Canadese poedersneeuw.

Lees het hele artikel in ons reismagazine Canada Roadtrips. Bestellen kan hier >>
WIl je hier ook naartoe? Kijk op de site van GoCanada >>

Hier ligt Bella Coola:

 

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE