Het Gutulia National Park heeft een oppervlakte van 23 km² en is daarmee het kleinste nationale park van Noorwegen. Maar dat maakt het niet minder interessant. Dit park heeft behalve een prachtige natuur, ook een indrukwekkende geschiedenis. Ga terug in de tijd in een oerbos en naar een tijdperk van 2 eeuwen boerenbedrijf.

Hoe kom je in het Gutulia National Park?
Gutulia ligt tussen Drevsjø en Elgå, ten oosten van Femunden en op de grens met Zweden. Je kunt natuurlijk per auto naar het park rijden. Maar het is ook mogelijk om met het openbaar vervoer te reizen. Je vertrekt dan vauit Elverum, dat in de provincie Innlandet ligt.
Als je wat meer informatie over het park wilt voordat je aan een wandeling begint is de ingang naast het Gutulisjøen-meer in Engerdal een goed uitgangspunt. Hier vind je namelijk meer informatie over het Gutulia National Park. Behalve de informatieborden is er ook voldoende parkeergelegenheid. Neem rustig de tijd voordat je gaat lopen en geniet aan één van de picknicktafels van een kop koffie of meegebrachte lunch. Of maak je maaltijd ter plekke klaar op een kampvuur.
Na het versterken van de inwendige mens kun je vol energie beginnen aan een wandeling van 3 kilometer via een prachtig natuurpad naar het nationale park en Gutulisetra.

De beste tijd voor een bezoek aan het Gutulia National Park
Het Gutulia National Park is gedurende het hele jaar open voor bezoekers. Je bezoekt het park dus op het moment dat het jou het beste uitkomt. Ieder seizoen heeft wel zijn eigen ritme en daar moet je wel rekening mee houden. Het park is bijvoorbeeld onderdeel van het leefgebied van de rendierpopulatie. Deze kuddes worden door de oorspronkelijke bewoners van deze streek, de Sami, gehoed. Van begin april tot augustus grazen de rendieren met hun kalveren op de weides. Als je een hond hebt, moet deze aangelijnd blijven om de rendieren niet te storen.

Herfst in het Gutulia National Park
Eén van de indrukwekkende bezienswaardigheden in het park zijn de prachtige bomen. Tijdens je wandelingen kom je gigantische zilvergrijze dennen tegen. Er staan ook overal oude Noorse sparren die al honderden jaren oud zijn. Deze oerbossen zijn zeldzaam in Noorwegen en daardoor extra indrukwekkend. Niet alleen de bomen zelf zijn de moeite waard, ook het leven dat zich daar omheen verzamelt is bijzonder. Zoals bijvoorbeeld de verschillende insecten en plantensoorten.
Deze insecten en planten zijn vaak zeldzaam, daarom is het niet toegestaan deze planten te plukken of de insecten te verstoren. Maar wat je wel kunt doen in het de herfst is paddenstoelen verzamelen en bessen plukken.

In de sneeuw op avontuur
Tijdens de winterperiode is het park toegankelijk per ski. Je kunt genieten van de prachtige natuur via het pad dat door het park loopt. Of je kiest je eigen route. Wil je het wat hogerop zoeken, dan kun je naar Engerdal Østfjell. Kies één van de twee afdalingen op 750 meter en maak gebruik van de skilift die daar aanwezig is. Desgewenst kun je bij het skistation ook ski's huren.

Lees het hele artikel in onze gids De mooiste nationale parken van Noorwegen, te bestellen in onze webshop.

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

Meridian Travel