Het Raet National park mag je wel uniek noemen. Want over een gebied van 607 km² kun je in dit kustgebied niet alleen genieten van het uitgestrekte water, maar ook van alle bergen en de natuur die daaraan vastliggen. Ga terug in de tijd, ontdek de sporen van de ijstijd en loop door de indrukwekkende bossen. Het gebied strekt zich uit van Hasseltangen in Grimstad tot Lyngør in Tvedestrand en heeft veel te bieden voor een avontuurlijk bezoek.

Hoe bereik je het Raet National Park?
Het Raet National Park is te bereiken vanaf Oslo, over de E18. Mocht je vanaf de boot met Denemarken aankomen, dan rijd je via Kristiansand naar Hasseltangen. Eenmaal in Hasseltangen kun je genieten van een gebied dat voor 599 km² uit water en zee bestaat en voor maar 8 km² uit vast land. Maar dat maakt het park, dat in 2016 is opgericht niet minder interessant, ook als je normaal gesproken een liefhebber van bomen en planten bent en iets minder van water.

Alles wat de natuur te bieden heeft
Eigenlijk kom je tijdens een bezoek aan het Raet National Park zoveel verschillende natuurvormen tegen dat je ogen te kort komt. Denk aan hardhout bossen, heidevelden, kustweiden. Bovendien vind je moerassen aan de ene kant en moddervlakten, zeegrasweiden en kelpbossen aan de andere kant. Maar ook de gletsjers en kiezelstranden zorgen voor een enorm contrast in het landschap van dit bijzondere park. Natuurlijk ligt niet alles op loopafstand van elkaar, dus trek gerust een paar dagen uit om het park op je gemak te ontdekken.

Een groen paradijs langs de kust
Hasseltangen en Søm-Ruakerkilen zijn onderdeel van een morenenkam. Dat is een opvallende gletsjerafzetting in de regio en een overblijfsel van de laatste ijstijd. Behalve het culturele landschap is het ook een bosrijk gebied. Het natuurreservaat Søm-Ruakerkilen staat bekend om een van de meest uitgestrekte en volgroeide beukenbossen in Zuid-Noorwegen. In het voorjaar is het niet alleen prachtig om te zien vanwege de uitlopende groene blaadjes, maar je kunt ook de bosanemoon zien bloeien. Deze uitbundige witte weelde vormt een tapijt rond de boomstammen. Tijdens het lopen geniet je niet alleen van de frisse kleuren. Je maakt ook deel uit van het uitbundige gezang van de verschillende vogels die het voorjaar verwelkomen, zoals de boszanger, de wilgenzanger en de zwartkop.

Een paradijs voor watersportliefhebbers
Met zoveel water in de buurt kun je er eigenlijk niet omheen. Een bezoek aan het Raet National Park betekent bijna automatisch ook activiteiten op het water. Dat er veel keuze is, zal ook geen verrassing zijn.

Geniet in alle rust van het strand
Tijdens de eerste ijstijd, ongeveer tien- tot twaalfduizend jaar geleden zijn de kiezelstranden ontstaan die je bij Hove kunt vinden. Hove maakt deel uit van het Raet National Park. Maak een wandeling langs deze stranden of gun jezelf een fijne pauze door te genieten van het uitzicht over het water.
Behalve de kiezelstranden zijn er ook zandstranden te vinden aan de kust, zoals bij Spornes aan de zuidkant van Tromøy. Je hebt een prachtig uitzicht vanaf dit strand op het Skagerrak.

Ontdek het leven uit zee tijdens een kanotocht
Een mooie manier om kennis te maken met het leven onder water is door het huren van een kano met een doorzichtige bodem. Je zult zeker onverwachte dingen tegenkomen en een onvergetelijke tocht maken. Wil je je liever op een andere manier sportief over het water bewegen, dan kies je voor een paddletocht op zee.

Lees het hele artikel in onze gids De mooiste nationale parken van Noorwegen, te bestellen in onze webshop.

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

Meridian Travel