Alle artikelen (19)

Sorteer op

7131367477?profile=RESIZE_710xTekst & beeld Natasja Eshuis Fragment: Ongeveer drie uur verder noordelijk ligt Villa de Leyva. Het mooie plaatsje vol witte huizen met terra-cotta dakpannen en hobbelige keienstraatjes is een nationaal monument en wordt gezien als een van de mooiste koloniale stadjes van het land. De Plaza Mayor heeft de ontzagwekkende oppervlakte van 14.000 vier-kante meter en is daarmee een van de grootste pleinen van Latijns-Amerika. Vanuit Bogotá is een bezoek aan Villa de Leyva goed te combineren met Zipaquirá. Als je twee nachten in Villa de Leyva verblijft, kun je de volgende dag wandelen of paardrijden in het groene, heuvelrijke achterland.

Ga verder >>

8171075688?profile=RESIZE_710xBestemming: Zwitserland Fragment: Ze hebben het hier goed voor elkaar, zoveel is zeker. De onwankel-bare Graubündner levenslust komt voort uit het goede leven op een van de mooiste plekken op aarde. Dat men elkaar hier steevast begroet met “Allegra!” – Reto-Romaans voor plezier – is daarvan het beste bewijs. Dat is best logisch, want in Graubünden is elke dag eigenlijk standaard een goede. En plezier kun je tenslotte nooit genoeg hebben.

Ga verder >>

8150278065?profile=RESIZE_710xBestemming: Verenigde Staten Tekst & Foto's: Visit Usa, Shutterstock.com Fragment: Een van de voornaamste nationale parken van de Verenigde Staten is Arches, dat met een oppervlakte van ongeveer 300 vierkante kilometer een van de kleinere parken is. Miljoenen jaren van erosie creëerden hier een iconisch landschap van indrukwekkende rotsformaties met balancerende rotsen en meer dan tweeduizend natuurlijke bogen van zandsteen. Kijkend naar de per-fecte vorm van de stenen bogen is het moeilijk te geloven dat dit het gevolg is van natuurlijke erosie. De bogen variëren in grootte van nauwelijks 1 tot de ruim 88 meter van de immense Landscape Arch. De meest gefotogra-feerde boog is Delicate Arch.

Ga verder >>

7150296458?profile=RESIZE_710xBestemming: Mauritius Tekst en fotografie: Martin Schäfer Fragment: Al snel krijgen we de eerste vogel voor onze kiezen, maar in een andere hoedanigheid dan we hadden gedacht. Hoewel, het zat er natuurlijk dik in: op elke straathoek staat, ligt en knipoogt de beeltenis van de parmantig dikke loopvogel die voor altijd met Mauritius verbonden zal zijn. Want ook al is hij al meer dan driehonderd jaar uitgestorven, de dodo leeft hier voor altijd voort. Juist ja, die dodo. Het haast mythi-sche beest dat door Lewis Carroll’s ‘Alice in Wonderland’ beroemd werd gemaakt, en ervoor zorgt dat elke Nederlander op Mauritius zich meerdere malen moet verantwoorden. De marktkramen in het oude kuststadje Mahébourg aan de zuidoostkust lig-gen bezaaid met de walgvogel, verbeeld in allerlei soorten houtsnijwerk, sleutelhangers en zelfs houten slabestek. Op de door wapperend zeildoek halfover-dekte markt heffen we geregeld verontschuldigend onze handen.

Ga verder >>

7150273089?profile=RESIZE_710xBestemming: Canada Tekst en fotografie: Jonneke van Eijsden Fragment: We stappen in Calgary, Canada, in onze geprepareerde auto’s. Ze zijn voorzien van spijkerbanden, sleepka-bels, een schop en noodrantsoen. De weg is goed begaanbaar, dus de eerste vijfhonderd kilometer kun-nen we flink doorrijden. Onderweg stoppen we in Drumheller: een klein plaatsje dat niemand zou heb-ben gekend als de Red Deer-rivier niet een enorme nabijgelegen kloof had uitgesleten en daarmee honder-den dinosaurusskeletten blootlegde. In het Royal Tyrell Museum zijn de overblijfselen te bezichtigen. In de middag komt de zon door, maar de temperatuur stijgt niet. Twee overstekende hertjes zorgen voor wat afwisseling op de rit naar Elk Island National Park. Eenmaal aangekomen, zien we tijdens onze rondlei-ding een groep van twintig bizons staan.

Ga verder >>

7150312273?profile=RESIZE_710xBestemming: Indonesië Tekst: Mick den Herder Fragment: Voor liefhebbers van onderwaterleven is Raja Ampat zon-der al te veel te overdrijven het neusje van de zalm. Het gebied is zonder meer enorm te noemen. Hier wachten een kleine veertigduizend vierkante kilometer aan land en zee, waar alleen al 540 soorten koraal, zevenhonderd soorten weekdieren en meer dan duizend soorten koraalvissen voorkomen. En dat maakt deze plek de meest diverse levende etalage ter wereld voor koraalriffen.

Ga verder >>

7150071666?profile=RESIZE_710xBestemming: Spanje Tekst: Anneke de Bundel Fotografie: Nicole Franken Fragment: Irving Washington, Rilke en later Hemmingway en James Joyce, alle-maal kwamen ze naar deze stad. En als ze dan per boot in Cádiz of via Gibraltar aankwamen en per paard of trein richting het noorden trokken, lag daar Ronda. Geplakt op een rots. Badend in het licht. En als de mannen dan omhoog keken, zagen ze – daar op die rand – witte huizen die angst-vallig hun evenwicht bewaarden. Hier en daar moedige plukjes groen die zich aan de rots vastgrepen en als tuintjes onder de huizen hingen.

Ga verder >>

7150056862?profile=RESIZE_710xBestemming: Bonaire Tekst & fotografie: Nico de Boer Fragment: De hele Noordpunt van Bonaire, het Washington Slagbaai Nationaal Park, is beschermd natuurgebied. Het park, 6000 hectare groot, is in 1969 ingesteld als eerste natuurpark van de Nederlandse Antillen. Het herbergt een scala aan leefgebieden, waaronder dui-nen bij de Boca's (inhammen) aan de noordkust, de Saliñas (zoutmeren), de Pos (zoetwaterbronnen) en de berggebieden. Het park is rijk aan vogels, hagedissen en leguanen. Binnen het park liggen twee gebieden die internationaal erkend zijn als belangrijk watergebied, de Saliña Slagbaai en het Gotomeer. Ook vanuit cul-tuurhistorisch oogpunt is het park van betekenis, onder andere vanwege de plantages en de historie van Slagbaai. Bij de ingang is daarvoor een museum inge-richt. Het park is goed toegankelijk met een stevige auto, er zijn een aantal wandelingen uitgezet, en mountainbikers zijn er welkom. 

Ga verder >>

7150022478?profile=RESIZE_710xBestemming: Iran Tekst & fotografie: Wim van Ginkel Fragment: Middenin de woestijn ligt het stadje Kharanaq, met een oude, lemen bin-nenstad. Vervallen, maar misschien daardoor juist zo sfeervol. De omlig-gende woestijn en ruige bergen doen de rest. Er staat een mooie karavanse-rai waar je kunt overnachten.
Dieper in het woestijnlandschap, richting Garmeh, ligt het kasbah-ach-tige dorpje Bayaziyeh. Denk aan het toeristische Ouarzazate in Marokko, maar dan zonder drommen medelan-ders. Hier ben je alleen. Het is totaal vervallen en de omgeving is desolaat. Bayaziyeh is een onontdekte schat voor woestijnliefhebbers.

Ga verder >>

7149975654?profile=RESIZE_710xBestemming: Patagonië Tekst & fotografie Caroline Bier Fragment: Als we verder in zuidelijke richting over de Argentijnse pampa’s rijden, komen we langs een enorme pin-guïnkolonie op Punta Tombo. Het landschap wordt steeds kaler en is dagenlang hetzelfde. Saai? Nee, het besef dat deze leegte nog bestaat, leegte waar de mens geen of weinig invloed op heeft, is overweldigend. Het landschap is niet alleen maar eentonig. De versteende bomen van bosque petrificado vormen een aan-gename afwisseling. De fossielen hebben soms een diameter van anderhalve meter.

Ga verder >>

7136866290?profile=RESIZE_710xBestemming: Australië Tekst & Beeld: Harald Kolkman Fragment: Het Brisbane van halverwege 19e eeuw was een lawless fronteer town, heden ten dage is het een wereldstad. De rivier is nog altijd de levensader en door de grillige wijze waarop ze door Brisbane stroomt, kan je het water verschillende keren tegenkomen als je je door de stad beweegt. Brisbane is de enige Australische stad met een innercity beach, zoals ze dat hier noemen. Aan de kade van de populairste wijk South Bank is een waterpartij gecreëerd met een ‘echt’ strand en heuse lifeguards. Even verderop staat een reuzenrad voor een weids uitzicht. Naast het stadsstrand en het rad, kun je er een biertje drinken in een van de beruchte kroegen, zoals The Plough Inn waar de hele dag op meerdere schermen rugby te zien is.

7133151088?profile=RESIZE_710xBestemming: Costa Rica Tekst & beeld: Katja Brokka Fragment: Een van de beschermde gebieden is het nationale park Manuel Antonio. Het park is toeristisch, relatief klein, overzichtelijk en toegankelijk voor rolstoelen en kin-derwagens. Het is drukkend heet als Acuña en ik ons melden bij de ingang. Zodra we de hekken zijn gepas-seerd, zien we een stuk of tien doodshoofdaapjes en even verderop zit, zomaar op een blad, open en bloot, een hourglass treefrog. Het knalgele kikkertje wordt bedreigd en Acuña heeft het niet meer. Dan word ik afgeleid door geritsel in het bos achter mij en voordat ik er erg in heb, en mijn camera klaar, vliegt een enor-me Indische oorgier op. Dit belooft een mooie dag te worden.

Ga verder >>

7133136263?profile=RESIZE_710xBestemming: Scandinavië Fragment: Met een camper door Scandinavië beleef je de ultieme vrijheid van reizen. Ook als je niet over alle tijd van de wereld beschikt, is met de camper naar de Noordkaap of de Lofoten echt wel haalbaar. Je vliegt snel naar de poolcirkel en daar begin je ontspannen aan de rondreis door het uiterste noorden van Scandinavië, want de huurcamper staat al voor je klaar op de luchthaven van Rovaniemi. Je zal je direct thuis voelen in het ‘huis op wielen’ inclusief bedden- en linnengoed, een camping-en BBQ-set.

Ga verder >>

7133082861?profile=RESIZE_710xBestemming: Oeganda Tekst & beeld: Monique van Oosten Fragment: Na drie uur lopen gaat een gids ons voor met een kapmes om een pad te maken, toch moe-ten we ons nog door takken en bush wringen en over zeer smalle, steile paadjes balanceren. En dan zien we ze: gorilla’s met hun kleintjes op de rug, druk met elkaar spelend. En natuurlijk ook de machtige zilver-rug, de leider van de groep die rustig zit te eten van de blaadjes en takken. Overal om ons heen zitten en lopen gorilla’s. Ze komen echt dichtbij, op vijf meter afstand lopen ze ons voorbij. Wat een magische ervaring! ’s Avonds bij het kampvuur raken we er maar niet over uitgepraat.

Ga verder >>

7133195279?profile=RESIZE_710xBestemming: Canada Tekst: Mick den Herder Fragment: In de Barkley Sound liggen zo’n honderd eilandjes op je te wachten, een paradijs voor mensen die leven voor de watersport. Dit gebied meet 10.000 hectare, waar-van slechts 1.350 hectare uit land bestaat. Omdat de baai beschut ligt, hebben de weerselementen minder invloed waardoor de extreme omstandigheden van zeekayakken hier afwezig zijn. Bovendien kun je je ergens tussen de eilandjes laten afzetten en zelf je route bepalen. Wat kun je verwachten?

Ga verder >>

7132514893?profile=RESIZE_710xBestemming: India Tekst & Beeld: Annelies Rigter Fragment: Pushkar is al een Hindoe-pelgrimsoord sinds Brahma, de schepper van het heelal, er een demon versloeg waardoor er spontaan een bron ontsprong: het heilige meer. Volgens de overlevering nemen tijdens de kartik driehonderddertig miljoen Hindoegoden een ritueel bad in het serene water van het meer. Met zoveel spititualiteit is het ook voor gewone stervelingen een bijzonder gunstig moment om het water te betreden.

Ga verder >>

7132333055?profile=RESIZE_710xBestemming: Frankrijk Tekst & beeld: Nico de Boer Fragment: Het idee is om wat Bretonse fietskilometers te maken, zonder tijdsdruk. Via de Belgische en Franse kust en we willen de zevenhonderd autokilometers naar Le Havre overbruggen in twee etappes. Het regent evenwel zo extreem hard dat uitstapjes maken onderweg geen optie is. We rijden dus door en nemen een extra dag om de bijzondere stad Le Havre te bekijken.

Ga verder >>

7131623301?profile=RESIZE_710xBestemming Verenigde Staten Tekst & beeld Harald Kolkman Fragment De Big Bend waar het National Park naar venoemd is, is moeilijk te bereiken. Het is de naam van een scherpe bocht in de rivier Rio Grande, de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico. Voor veedieven was dit vroeger een cruciaal gebied. Wie eenmaal de rivier wist over te steken, was veilig voor de sherrif. Tegenwoordig is de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten een van de meest omstreden grensgebieden ter wereld. Ten westen van El Paso is deze zelfs zo streng beveiligd dat er een muur is opgetrokken om ongewenste bezoekers tegen te houden, de zogenaamde border fence. In Big Bend niets van dit alles.

Ga verder >>

7074544669?profile=RESIZE_710xEen paar kilometer ten zuiden van pelgrimstad Gokarna in deelstaat Karnataka, ligt wellnessparadijs SwaSwara, waar de reiziger tot rust komt door middel van yoga, meditatie en ayurvedische behandelingen. Wenneke van Savenije en Annelies Rigter gingen op pad.

Lees verder

WAT IS 'ONLANGS TOEGEVOEGD'?

In reismagazine Meridian Travel wordt regelmatig nieuwe content geplaatst. Deze artikelen zijn alleen toegangkelijk voor abonnees. Op deze pagina krijg je te zien wat de meest recente toevoegingen zijn.

Wil je ook toegang? Neem een abonnement >>