Je hebt bedacht dat je naar Canada wilt, maar hoe besluit je waar je wilt overnachten en of je met de auto of camper wil reizen? GoCanada zet de verschillende typen accommodaties, campings en campers voor je op een rij, inclusief wat voor- en nadelen van het reizen per auto en camper.

11021725700?profile=original

Denk je aan Canada, dan denk je misschien wel aan leuke houten lodges en cabins in de natuur, maar in de praktijk zijn de accommodaties niet altijd zo ‘charmant’. Er is namelijk een enorm aanbod van accommodaties en daar hangt ook een prijskaartje aan. 

Bed & breakfasts
Eerst maar even het misverstand uit de wereld helpen dat bed & breakfasts voordelig zijn. Doordat in Canada bij de meeste hotels geen ontbijt is inbegrepen, zijn de standaard-ketenhotels en motels – inns in Canada genoemd – veruit het voordeligst. Dit zijn echter meestal wat ongezellig uitziende gebouwen, die vaak ook wat meer buiten het centrum van een plaats liggen en er qua inrichting hetzelfde uitzien. Bed & breakfasts zijn over het algemeen kleinschalig en zoals de naam al zegt: er is ontbijt inbegrepen. Dit is meestal een zelf klaargemaakt ontbijt dat door de gastheer of -vrouw wordt opgediend. Ook kan het voorkomen dat je met andere gasten aan een grote tafel in de woonkamer zit. Zo kun je leuk ervaringen uitwisselen en kom je meer te weten over het leven in Canada, doordat je in gesprek raakt met de eigenaren van de B&B’s. De kamers in een B&B hebben meestal één bed, waardoor kinderen een eigen kamer nodig hebben. Veel hotels hebben twee queensize bedden (twijfelaars) in de kamer staan, waardoor je ook met vier personen in een kamer kunt overnachten. Dit kan uit kostenoverwegingen interessant zijn.

Hotels
Naast de hotels van ketens zoals Sandman, Best Western, Coast, Marriott en Ramada zijn er ook veel hotels die particulier eigendom zijn en er daardoor vaak ook leuker uitzien. Veel hotels zijn van 3-sterrenniveau, maar er zijn ook hotels met 4 of 5 sterren te vinden. De meer afgelegen gebieden, zoals de Yukon en de maritieme provincies Nova Scotia en Newfoundland bieden meestal geen 4- of 5-sterrenhotels, dus komt het vaker voor dat je in een 2- of 3-sterrenhotel overnacht. Met name in de grotere steden zijn er ook wat boetiekhotels beschikbaar, die er zeer smaakvol uitzien en van een uitstekende kwaliteit zijn.

Wildernislodges, cabins en resorts
Op het moment dat je wat meer in de natuur verblijft, is de kans ook groter om in een leuke lodge of cabin te overnachten. Deze hebben meestal een keuken of kitchenette, zodat je ook zelf je maaltijden kunt klaarmaken. Ook beschikken ze vaak over een open haard, wat het avonturiersgevoel natuurlijk ook vergroot! Daarnaast zijn er de speciale wildernislodges, waar je soms met een watervliegtuigje of boot naartoe wordt gebracht en van waaruit je prima beren of andere wilde dieren kunt zien. Door het exclusievere karakter van deze lodges en het feit dat ze midden in de wildernis liggen en alle bevoorrading over het water en door de lucht dient plaats te vinden, zijn ze over het algemeen van een hoger prijsniveau. Een paar bekende wildernislodges zijn de Knight Inlet Lodge, de Farewell Harbour Lodge en het Klahoose Wilderness Resort in het westen van British Columbia en – bijvoorbeeld – de Lazy Bear Lodge in Churchill, Manitoba. Het oosten wordt meer gekenmerkt door de klassieke resorts, zoals je die uit films kent. Voorbeelden daarvan zijn Elmhirst’s Resort in Ontario en het Sacacomie Hotel in Québec. 

Campings in parken
Canada is een land waar veel Canadezen zelf ook met een camper op pad gaan en er zijn dan ook veel verschillende soorten campings te vinden. De campings in de Provincial Parks liggen midden in de natuur en meestal heb je op je plaats geen aansluiting op water en elektriciteit. Vaak zijn er ook geen douches, maar alleen een outhouse, een toilet in een houten huisje. Een overnachting kost circa 15 à 25 Canadese dollar. Sommige van deze campings zijn vanaf 2 maanden voor aankomst te reserveren en andere hanteren het first come, first served-principe. In het laatste geval is het aan te raden om al aan het eind van de ochtend te arriveren om zeker te zijn van een plaats. Campings in de National Parks liggen meestal ook mooi in de natuur. Als ze zich in of dicht bij een dorp in het park bevinden, hebben dan vaak ook wat meer faciliteiten zoals aansluiting op water en/of elektriciteit, een douche- en toiletgebouw en soms zelfs wasmachines. Hiervan varieert de prijs tussen 15 en 35 dollar per nacht. Het reserveringssysteem voor campings in de nationale parken gaat in januari of februari open – afhankelijk van de camping – voor reserveringen voor dat jaar. Er zijn hele populaire campings, zoals Green Point bij Tofino en Two Jack Lake bij Banff, die vaak al op de dag dat het reserveringssysteem opengaat meteen volgeboekt zijn. Wees er dus snel bij!

Campground of RV Park?
Bij particuliere campings is het onderscheid tussen campground en RV Park (RV staat voor Recreational Vehicle) vaak een duidelijke indicatie van het soort camping. De campgrounds zijn vaak kleinschaliger met veel ruimte op de campingplek en soms wat minder of eenvoudigere faciliteiten op de camping. Denk hierbij aan verouderde doucheruimtes, geen campingwinkeltje of geen zwembad. De RV Parks zijn vaak grotere campings met geasfalteerde of verharde campingplaatsen, die meestal dicht op elkaar liggen en weinig beschutting bieden. De douchegebouwen zien er vaak moderner uit en naast een campingwinkeltje zijn er ook vaak wasmachines, een buitenzwembad en wat speeltoestellen voor de kinderen te vinden. Doordat de particuliere campings meer faciliteiten hebben, variëren de prijzen van 25 tot 50 dollar per nacht, met rondom de grote steden uitschieters tot 70 dollar per nacht. Deze campings zijn wel vaak al veel eerder te reserveren dan de campings in de parken. Veel reisorganisaties kunnen de overnachtingen op de campings – zowel de particuliere campings als in de parken – vooraf vastleggen voor hun klanten, iets dat wij zeker aanraden voor het hoogseizoen.

Kamperen bij de boer
Canada biedt ook mogelijkheden om bij een boer, een wijngaard of een particulier met een groot terrein te overnachten. Hiervoor kun je een lidmaatschap aanschaffen bij Harvest Hosts of Boondockers Welcome. Via deze organisaties kun je zien welke particulieren zijn aangesloten en of ze een plaats beschikbaar hebben. Je betaalt wel een vergoeding voor het overnachten en als ze zelfgemaakte producten verkopen, wordt het ook gewaardeerd als je daar iets van koopt. Vaak gaat het hier om plaatsen zonder aansluiting op water en elektriciteit. Het grote voordeel is dat er meestal weinig andere kampeerders zijn, waardoor je alle ruimte en rust hebt. Bovendien kom je vaak op bijzondere plekken terecht! 

Welke camper moet ik kiezen?
Campers zijn er grofweg in drie soorten: campervans (zoals de Volkswagenbusjes die we hier kennen), truckcampers en motorhomes. Alle types zijn voorzien van een douche, toilet en keukentje. De campervans zijn het kleinst en daarbij wordt de dinette – het zitje met bank en eettafel – ’s avonds omgevormd tot een tweepersoonsbed. De truckcampers zijn pick-uptrucks met een opbouw achterop. Je zit voorin heel comfortabel en hebt tijdens het rijden geen last van gerammel uit het campergedeelte. Nadeel is dat je buitenom naar het campergedeelte dient te gaan en dat de opbergruimte beperkt is. Door de hogere ligging en veelal gebruikelijke vierwielaandrijving zijn de truckcampers wel heel geschikt om ook onverharde wegen mee te berijden, waardoor je makkelijker op de mooie plekjes dieper in de parken terechtkomt. De motorhomes (de traditionele campers) hebben vaak een hoogslaper in de bult aan de voorkant. Verder variëren ze in lengte van 19 voet (6,5 meter) tot 30 voet (10 meter) en hebben ze afhankelijk van het type en de verhuurder soms een slide-out. Dit laatste betekent dat de dinette naar buiten kan schuiven als je op de camping staat, waardoor je meer leefruimte in de camper hebt. Naarmate de camper groter wordt, zijn er ook meer bedden aanwezig en is het mogelijk om maximaal met 7 personen in een camper te reizen. Let ook op het verschil tussen de camperverhuurders. Zo zijn er verhuurders met relatief nieuwe campers van hoge kwaliteit en een uitgebreide uitrusting. Er zijn echter ook verhuurders met oudere campers of met meer restricties bij de huur.

Auto versus camper
Voordelen van autohuur zijn dat het voordeliger is, je flexibeler bent om even een plaatsje in te rijden of attractie te bezoeken en dat je minder benzine verbruikt. Het nadeel is dat je elke keer je koffers dient te pakken en geen keuken bij je hebt. Daarnaast zijn de meeste accommodaties duurder dan overnachtingen op een camping. De voordelen van de camper zijn dat je slechts een keer je spullen hoeft uit te pakken en als het ware een ‘rijdend huisje’ bij je hebt, waardoor je overal kunt stoppen om iets te drinken of eten te maken en je je ook overdag makkelijk kunt omkleden als het ’s middags veel warmer is dan ’s ochtends. Nadeel is dat de huurprijs hoger is en ook het benzineverbruik een flinke kostenpost oplevert. Gemiddeld rijdt een camper 1 op 4! Truckcampers en campervans zijn iets zuiniger. De ervaring is dat 3 weken in Canada reizen met een auto of camper voor twee personen op ongeveer op dezelfde prijs uitkomt. Als je korter gaat, is de auto voordeliger en als je langer gaat, is de camper weer voordeliger.

Voor een gezin met kinderen is de camper al eerder voordelig, omdat de kosten voor de maaltijden wat lager zijn als je zelf kookt. Tijdens een autoreis komen de kosten voor alle maaltijden er nog bij en heb je lang niet altijd de beschikking over een keuken in je accommodatie. Voor een gezin met kinderen is een camper ook vaak aantrekkelijker, omdat je meer buiten bent en kinderen lekker kunnen spelen op de campings. Ten slotte is het natuurlijk ook afhankelijk van je persoonlijke wensen of je liever met een auto of camper reist.

MEER NOORD-AMERIKA

Canada | Verenigde Staten

OVER CANADA

Canada ligt in Noord-Amerika. Het grenst in het zuiden en westen aan de Verenigde Staten en in het oosten aan de Atlantische Oceaan. De westelijke grens wordt gevormd door de Amerikaanse staat Alaska en de Stille Oceaan, en in het noorden door de Noordelijke IJszee. De hoofdstad van Canada is Ottawa, met als grootste steden Toronto, Montreal, Vancouver en Calgary.