10825209691?profile=original

Aan de Atlantische kust van Frankrijk, het gedeelte van de kust tussen La Baule (FOTO BOVEN) in het noorden en Hendaye in het zuiden, is het de moeite waard om eens een kijkje om de hoek te nemen. Buurtschappen, wijken en dorpen vertellen hun eigen verhaal en wijken af van het bekende. Het waren bijvoorbeeld de nakomelingen van de Berbers die de Marokkaanse wijk in Saint-Gilles-Croix-de-Vie vormden. In Arcachon is de winterstad nog steeds een retraite, al was het maar voor het herstel van de zieken. En het onbekende Paimboeuf put zelfs in de 21e eeuw nog steeds uit zijn vroegere verleden als belangrijke haven voor de scheepvaart over de Loire.

De Winterstad in Arcachon
In Arcachon verbindt een lift de zomer met de winter. De kuststad is verdeeld in een zomer- en een winterstad: de "Ville d'Été" met zijn strandboulevard en haven en de "Ville d'Hiver" in het bovenste deel van de stad. Deze laatste lijkt op een mozaïek van gebouwen die soms ronduit excentriek zijn. Het was ooit een retraite voor mensen die aan tuberculose leden en hier rust vonden dankzij de gezonde lucht van de zee en de pijnbomen. Vandaag de dag telt de historische wijk 300 villa's uit de 19e en het begin van de 20e eeuw, waaronder talrijke huizen in chaletstijl die de charme van de bergen uitstralen. Maar er zijn ook gotische herenhuizen en Moorse paviljoens met rijkelijk versierde balkons, torentjes, extravagante dakconstructies, bijzondere trappen en exotische tuinen.

De Marokkaanse wijk in Saint-Gilles-Croix-de-Vie
Terwijl de belangrijkste winkelstraat van Saint-Gilles-Croix-de-Vie op een levendige boulevard lijkt, voelt het alsof je 100 meter verderop, in het rustige "Quartier du Maroc", terug in de tijd wordt geworpen. Het labyrint van smalle straatjes en kleine binnenplaatsen, omzoomd met dikke natuurstenen muren, is kenmerkend voor deze door zeelieden gebouwde wijk. De naam gaat terug tot de afstammelingen van de Moren, de Berberstammen die onder andere thuis waren in het huidige Marokko en die zich hier in de 16e eeuw vestigden. De woningen in de Marokkaanse wijk zijn vooral één ding: eenvoudig. En toch heeft elk gebouw zijn eigen identiteit en geeft het een indruk van het bescheiden dagelijkse leven van de zeevarenden van weleer. Het "Maison du Pêcheur", een vissershuis uit de jaren twintig van de vorige eeuw, herbergt nu een museum.

De wijk Saint Nicholas in La Rochelle
Saint-Nicholas is als een dorp in de stad. De voormalige visserswijk van La Rochelle ligt tussen het station en de oude haven. De met bomen omzoomde pleinen, geplaveide steegjes en dicht op elkaar gebouwde huizen geven de wijk een geheel eigen charme - en maken haar zo populair onder de ‘Rochelais’, zoals de inwoners van La Rochelle bekend staan. De bohemien-wijk van de stad met zijn drie torens is gevuld met tweedehandswinkels, kunstgalerieën, bibliotheken en platenzaken, kruidenierswinkels en bistro's.

Een hele bijzondere is de wijnkelder La Guignette in de oude werkplaats van een smid, die al in 1933 wijn en sterke drank opsloeg voor de schepen die voor anker lagen in La Rochelle.

KIES EEN ANDERE BESTEMMING IN EUROPA

Duitsland | Finland | Frankrijk | IJsland | Italië | Noorwegen | Oostenrijk | Portugal | Spanje | Tsjechië | Zweden

OVER FRANKRIJK

Frankrijk is een van de oudste naties ter wereld, het product van een alliantie van hertogdommen en vorstendommen onder één enkele heerser in de middeleeuwen. Vandaag, net als in die tijd, berust het centrale gezag bij de staat, ook al is er de afgelopen decennia een zekere mate van autonomie aan de regio's van het land toegekend. Het Franse volk beschouwt de staat als de primaire bewaker van vrijheid, en de staat biedt op zijn beurt een genereus programma van voorzieningen voor zijn burgers, van gratis onderwijs tot gezondheidszorg en pensioenregelingen. Toch staat deze centralistische tendens vaak op gespannen voet met een ander al lang bestaand thema van de Franse natie: het aandringen op de suprematie van het individu. Over deze kwestie merkte historicus Jules Michelet op: "Engeland is een rijk, Duitsland is een natie, een ras, Frankrijk is een persoon".