Tsjechen staan vooral bekend als bierdrinkers, toch worden ook in dit deel van Europa wijnen geproduceerd. Zuid-Moravië is het wijnparadijs van Tsjechië. Het gebied, gelegen aan de grens met Oostenrijk, heeft cultureel erfgoed, kilometers aan fietspaden en glooiende wijngaarden. Het is de ideale vakantiebestemming voor een wijnreis naar de minder bekende wijnen van Europa. Proef de lokale druivensoort Pálava of geniet van een Pinot Noir, Riesling of bruisende wijn tijdens een bezoek aan een wijnhuis, -kelder of -festival.

Wie aan wijn denkt, denkt vooral aan Frankrijk, Duitsland of Italië. Toch worden in het Tsjechische Zuid-Moravië al eeuwenlang druiven verbouwd. Ten tijde van het communisme hadden de wijngaarden in Tsjechië het zwaar te verduren. De kwaliteit was ver onder niveau en de ontwikkelingen waren achtergebleven. De afgelopen twintig jaar hebben de wijnboeren in Tsjechië hun geld en tijd besteed aan het verbeteren van de wijngaarden, de productie  van de wijn en het telen met nieuwe druivenrassen. De wijnindustrie is nu niet meer weg te denken en diverse Tsjechische wijnen hebben internationale prijzen gewonnen.

Pittoreske dorpen en wijnkelders
Met meer dan 90% van de totale wijnproductie is Zuid-Moravië, in het zuidoosten van Tsjechië, het wijnepicentrum van het land. Zuid-Moravië is een romantische streek, dit komt mede door de pittoreske dorpjes waar zich kleurrijke wijnkelders bevinden, vaak half verstopt in de heuvels. Prachtige wit-blauwe wijnkelders vind je in het dorp Petrov. Zo'n tachtig originele wijnkelders genaamd Plže zijn sinds de 15e eeuw door de wijnboeren zelf gebouwd. Het is uitgeroepen tot een beschermd gebied voor volksarchitectuur. In Vrbice zijn er wijnkelders, die tot zeven verdiepingen boven elkaar in zandsteen zijn uitgegraven. De plek wordt Tsjechisch Hobbiton genoemd. Lokale folklore kun je ook in Mutěnice bewonderen. Al wandelend door de charmante steegjes kun je de beschilderde kelders bekijken, genaamd Mutěnické Búdy. Tussen de zeshonderd wijnkelders is er altijd wel een wijnboer die een glas Moravische wijn aanbiedt.

De wijnfestivals van Moravië
Waar wijn is, wordt gefeest, en dat is in Zuid-Moravië niet anders. In september worden in verschillende dorpen wijnfestivals georganiseerd. De troef daar is burčák, de jongste wijn van het jaar. Burčák is ontzettend zoet en bevat bijna geen alcohol. Het grootste wijnfestival van de regio is in Znojmo. Een stad omringd door wijngaarden en het is de toegangspoort tot het Nationale Park Podyjí. Het driedaagse festival omvat een markt, wijnproeverijen en een historische parade. In hetzelfde weekend vindt in de stad Mikulov een wijnfestival plaats. Liefhebbers van culinaire lekkernijen, wijn en cultuur kunnen genieten van een gevarieerd programma met veel muziek. In Uherské Hradiště aanschouw je de rijkdom van de traditionele volkscultuur. Met trots wordt hier klederdracht gedragen, lokale muziek gespeeld en wijn geschonken.

Een reis langs de mooiste en beste wijnhuizen
Terwijl tijdens de wijnfestival burčák rijkelijk vloeit en in plastic literflessen naar huis wordt genomen, kun je wijnen van langere rijping het beste proeven bij een van de vele wijnhuizen in Zuid-Moravië. Enkele van deze wijnmakerijen zijn architecturele parels. Een fantastische locatie heeft wijnhuis Sonberk. Je rijdt het wijnhuis tegemoet via een oprijlaan omzoomd met wijngaarden. Sonberk kijkt uit over de wijngaarden en biedt uitzicht op het Nové Mlýny stuwmeer en de heuvels van het Pálava gebergte. Vlakbij Sonberk ligt het ultramoderne Gotberg. Het gebouw werd in 2009 benoemd tot 'Beste industriële gebouw in Zuid-Moravië. Het ondergrondse proeflokaal, dat door haar uiterlijk Diamant wordt genoemd, is voor begeleide proeverijen. Wijnhuis Starý vrch ligt in het wijndorp Hustopeče. De wijnmakerij biedt rondleidingen aan en je kunt het aanbod van droge, halfdroge en zoete wijnen proeven. 

Ontdek de 10 wijnhuizen van Zuid-Moravië
1. Wijnhuis Sonberk 
Rondom het meer Nové Mlýny in Zuid-Moravië bevinden zich charmante wijndorpen, het beschermde natuurgebied Pálava en kilometers aan wijngaarden. Door de vele zonuren en de mineraalrijke grond is dit een populaire plek bij wijnboeren. Het gebied is zeer geschikt voor een mooie fietstocht en tijdens het fietsen rijd je langs tal van schitterende wijnhuizen, zoals Sonberk in Popice. Wijnhuis Sonberk is gelegen op een heuvel met een fantastische oprijlaan omzoomd door wijngaarden. Je moet even klimmen, maar de beklimming is de moeite waard na het proeven van de Pálava, Tramín of Merlot wijn. Het moderne gebouw van Sonberk heeft met een prachtige glaspartij en biedt uitzicht op het Nové Mlýny meer en de heuvels van het Pálava gebergte.
Meer informatie >>

2. Wijnhuis Gotberg 
Op slecht 3 kilometer van Sonberk ligt het ultramoderne wijnhuis Gotberg. Het merk werd opgericht in 2003 en in 2010 werden de eerste wijnen gelanceerd. Gotberg is gevestigd in een bijzonder pand. Zo bijzonder zelfs dat het in 2009 de prijs "Beste industriële gebouw in Zuid-Moravië" kreeg. De druiven, voornamelijk wit, groeien op een calciumrijke bodem en rijpen op terrassen begroeid met zoethout, rozenbottels, kersen, perzik en amandelen. De wijnen van Gotberg hebben verschillende internationale en Tsjechische wijncompetities gewonnen, zoals de Pálava 2010 die de titel 'Biologische wijn 2012' kreeg. Het ondergrondse proeflokaal, dat door haar uiterlijk Diamant wordt genoemd, is voor begeleide proeverijen. Ook kunnen gasten verblijven in één van de 7 appartementen.
Meer informatie >>

3. Wijnhuis Starý vrch
De wijnen van Starý vrch kun je proeven in Hustopeče. Hier staat een prachtig modern pand opgericht in 2014. In de kelder is de wijnmakerij en op het terras kun je heerlijk zitten met een wijntje in de hand. Starý vrch biedt wijnproeverijen aan waarbij je 8 tot 10 monsters krijgt met versnaperingen. Het is mogelijk een rondleiding te volgen waarbij je leert over de productiefaciliteiten en de druiven. Starý vrch heeft een mooi aanbod van droge, halfdroge en zoete wijnen. De wijnen van Starý vrch zijn net als bijna alle Tsjechische wijnen niet in het buitenland verkrijgbaar. Wel is het mogelijk om de wijnen via hun webshop te kopen en deze sturen ze met liefde op per post. 
Meer informatie >>

4. Wijnhuis St. Václav
Een ander wijnhuis in het Moravische plaatsje Hustopeče is wijnmakerij  verblijven. In de proefkelder kunnen bezoekers meer te weten komen over het productieproces en de reden voor de naam St. Wenceslas. Hun trots is de lichte, frisse, witte wijn 'Cuvée Kurdějov' die altijd snel is uitverkocht. Voor ongeveer 15 euro per persoon krijg je een proeverij met zes verschillende wijnen. Online zijn de wijnen ook te verkrijgen voor gemiddeld 8 euro. In de wijnmakerij bevinden zich vier gerenoveerde appartementen voor maximaal 14 personen.
Meer informatie >>

5. Wijnhuis Reisten
Aan de andere kant van het Nové Mlýny meer ligt wijnhuis Reisten. De wijnmakerij is te vinden in Pavlov met een prachtige proeflokaal te midden van de wijngaarden. Typische wijnen zijn Pinot Blanc, Riesling, Chardonnay en Pinot Gris. De wijnen worden gekenmerkt door hun diepe mineraliteit en kruidigheid van de wijngaarden, die het unieke karakter van het Pálava-terroir onderstrepen. Het wijnhuis is van maandag tot en met vrijdag geopend. Voor uitgebreide proeverijen is een reservering verplicht. De wijnen van Reisten worden ook aangeboden in Brno en in wijnbar Rustonka in Praag. 
Meer informatie >>

6. Wijnhuis Volařík
Al sinds de Tweede Wereldoorlog hield de familie Volařík zich bezig met wijnbouw. Pas in 1989 kreeg de familie hun wijngaarden terug en in 2007 werd Volařství Volařík opgericht. De wijnmakerij heeft tegenwoordig 80 hectare aan wijngaarden in de regio Mikulov, waarvan 4,2 hectare biologische landbouw is. In het romantische stadje Mikulov staat het wijnhuis Volařík. Het is een populaire plek vanwege de locatie aan de rand van het centrum met uitzicht op het kasteel van Mikulov. Volařík maakt vooral witte wijnen, maar de productie wordt aangevuld met roséwijnen en sinds 2011 zijn er ook mousserende wijnen. De wijnen hebben al diverse prijzen gewonnen; recent enkele gouden medailles voor hun jonge wijnen uit 2021 zoals de Riesling, Muškát moravský en Veltlínské zelené. De wijnen van Volařík zijn in heel Tsjechië populair en worden bij meerdere restaurants en wijnwinkels aangeboden. Op het terras bij de wijnmakerij kunnen bezoekers 10 verschillende wijnen proeven. Het volledige assortiment kan geproefd worden in de wijnbar U Čápa in het centrum van Mikulov.
Meer informatie >>

7. Wijnhuis Obelisk 
Pas eind 2018 werd Obelisk geopend en hierdoor is het een van nieuwste wijnhuizen van Tsjechië. Het ligt aan de rand van het stadje Valtice, waar ook het UNESCO chateau zich bevindt dat deel uitmaakt van een uitgestrekt cultuurlandschap dat is gevormd tussen de 17e een 20e eeuw. Het ontwerp van Obelisk is geïnspireerd op een klassieke tempel met een abstrace vorm. Het geheel is opgedeeld in twee delen; het ondergrondse, waar de wijn wordt geproduceerd, en het bovengrondse. In de laatste is er een winkel en een ruimte voor het proeven van de wijnen van Obelisk. De wijnmakerij maakt gebruikt van een oude rijpingsmethode in speciale vaten uit Georgië. Reserveer van te voren een proeverij, zodat je zeker weet dat er een plekje is en dat locatie geopend is. In het ruime gebouw vinden regelmatig meetings en bruiloften plaats. De productie van de wijnen vindt op locatie plaats en dat betekent dat je ook kijkje kan nemen in de productiehal. Obelisk produceert o.a. Sylvaner, Pinot Gris en Frankovka. Aanrader is de Chardonnay.
Meer informatie >>

8. Wijnhuis LAHOFER
Kwaliteitswijnen en een architecturale parel. LAHOFER is een belangrijke speler in de wijnwereld in Zuid-Moravië. Het bezit meerdere wijngaarden in de regio van Znojmo en heeft een enorm aanbod aan wijnen. Riesling, Veltínské zelené en Sauvignon wijnen zijn typische varianten voor de Znojmo regio. Het geweldige gebouw in de U Hájku-wijngaard werd in 2017 geopend en dient als wijnwinkel, proeflokaal, kantoorruimte en een kelder met meerdere tanks. Wijnen van LAHOFER worden bij diverse restaurants en wijnwinkels in Tsjechië verkocht en zijn hierdoor wat makkelijker te verkrijgen. Op de locatie zelf worden er diverse proeverijen aangeboden met lekkere hapjes erbij.
Meer informatie >>

9. Wijnmakerij Krásná Hora
De wijngaarden van wijnmakerij Krásná Hora liggen op de heuvels van Starý Poddvorov vlakbij het idyllische wijndorp Mutěnice. Ze maken biologische wijnen en gebruiken dus geen herbiciden, maar eigen compost en kruidenplanten. De wijnmakerij, wat tevens de plek is waar je de wijnen kunt proeven, is een prachtig ontwerp met wit pleisterwerk en gekleurde glazen blokken. De wijnmakerij is sinds de jaren 60 in handen van de familie. Via de online shop kunnen de wijnen zoals Sauvignon Blanc, Pinot Gris en Viktoria tevens gekocht worden. Een proeverij op locatie moet van tevoren worden gereserveerd.
Meer informatie >>

10. Wijnhuis J. Stávek
Op slechts 7 kilometer van wijnmakerij Krásná Hora ligt het wijnhuis van de familie Stávek. Deze wijnmakerij bestaat al sinds 1898 en is al generaties lang van de familie Stávek. Ze zijn gespecialiseerd in de Frankovka wijnen en rosé. Een van de wijnen is een likeurwijn geproduceerd met portwijnen. Stávek is een van de weinige producenten in Tsjechië die een vergunning hebben om deze wijnen te produceren. In het gezellige restaurant kunnen bezoekers een proeverij doen voor ongeveer 10 euro per persoon. 
Meer informatie >>

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

Meridian Travel