Reizen door de Verenigde Staten

Alaska

Alaska ligt in het noordwesten van de Verenigde Staten en grenst in het oosten aan Canada. Verder wordt de grootste, maar dunst bevolkte staat van Amerika begrensd door water; maar liefst 52.000 kilometer aan kustlijn wacht om bevaren te worden. De staat is verdeeld in vier regio’s: Interior, Far North, Southwest en South Central.

 

'Boven de poolcirkel heerst dan 24 uur per dag duisternis, terwijl steden als Anchorage en Fairbanks dan maar enkele uren per dag zijn verlicht'

 

Dat het altijd koud is in Alaska is een mythe; in de zomer kan het in het binnenland zo’n 37 graden worden! Over het algemeen variëren de temperaturen in de zomer van 15° tot 25°C, ‘s nachts daalt het kwik naar 5°C. De winters zijn hier legendarisch. Boven de poolcirkel heerst dan 24 uur per dag duisternis, terwijl steden als Anchorage en Fairbanks dan maar enkele uren per dag zijn verlicht. De meest milde winter komt voor aan de kust, waar de Golf van Alaska en de Beringzee de kou matigen. Het noorden heeft een arctisch klimaat en is dientengevolge het koudst.

Beste reistijd voor reizen naar Alaska

De meeste mensen beschouwen de maanden tussen mei en september als de meest aangename. Eind mei tot en met juni kent de langste dagen, helderste hemels en meest warme temperaturen.

Flora en fauna in Alaska

Geen bezoek aan Alaska is compleet zonder een bear watching trip; zo zijn er o.a. grizzly’s, bruine en zwarte beren en ijsberen te vinden, bijvoorbeeld in Denali National Park (FOTO ONDER). Daarnaast leven er op het ruige terrein veel elanden, rendieren, schapen en wolven.

Mount McKinley in het Denali National Park in Alaska(Foto Shutterstock)

Vogels zijn er te over, zo’n 450 soorten. Onder andere Amerikaanse zeearenden, steenarenden en zwanen vliegen hier in het wild rond. Met zo’n immense kustlijn bloeit ook het maritieme leven op en top. Naast zee-otters en zeeleeuwen zijn de walvissen – orka’s, bultruggen, beluga’s en Groenlandse walvissen – grote toeristentrekkers.

Belangrijkste steden in Alaska

Juneau is de hoofdstad en ligt in het zuidoosten van de staat. Anchorage, de grootste stad in South Central Alaska, kan bogen op ongeveer de helft van alle inwoners van Alaska.

Juneau in Alaska(Foto Shutterstock)

Niet vreemd, gezien de schitterende setting aan het water én met zicht op Mount McKinley. In het midden ligt ten slotte ook nog het oude mijnwerkersstadje Fairbanks, ook wel ‘ the golden heart of Interior Alaska ’ genoemd.

Natuur in Alaska

Je komt hier voor de wateren, bergen en bossen: er zijn vier belangrijke National Parks te vinden die allemaal natuurlijke monumenten voor de ijstijd vormen. Denk veel ijs, hiking, wildwateractiviteiten en wildlife watching. Denali National Park is de meest populaire, met de reusachtige Mount McKinley als trekpleister. Daarnaast zijn ook Glacier Bay NP, Kenai Fjords NP (FOTO ONDER), Wrangell-St. Elias NP en Gates Of The Arctic NP aanraders voor liefhebbers van gletsjers, beren en walvissen.

Kenai Fjords National Park in Alaska(Foto Shutterstock)

Gold Rush in Alaska

Natuurlijk staat Alaska ook synoniem met de gold rush van 1898, toen meer dan 20.000 goudzoekers vanuit Seattle richting Klondike, Yukon Territory trokken. Klondike Gold Rush National Historical Park, op ongeveer 150 kilometer ten noorden van Juneau, is een sfeervolle attractie die je meer vertelt over de goudkoorts ‘ in them hills’.

Noorderlicht in Alaska

Omdat Alaska voor een deel boven de poolcirkel ligt, is vanaf eind augustus tot half april het Noorderlicht op verscheidene plekken te zien. Hierbij geldt: hoe noordelijker, des te beter.

Kaart van Alaska

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

OVER DE VERENIGDE STATEN

De Verenigde Staten heeft als bijnaam 'het land van de onbegrensde mogelijkheden'. Ook voor reizigers gaat deze bijnaam op. Je kan er op alle denkbare manieren je vakantie doorbrengen. Huur een camper of een auto, maak een stedentrip, blijf op het strand hangen of laat je onder dompelen in de uitgestrekte natuur. Het kan allemaal!

REIZEN NAAR DE VERENIGDE STATEN

MEEST RECENTE BLOGS OVER NOORD-AMERIKA