3653261974?profile=RESIZE_710xEen rondreis in het Diepe Zuiden van Amerika staat steeds vaker boven aan de bucketlist van echte USA-fans. Geen wonder, want unieke plekken als Memphis en Mississippi vind je nergens in de Verenigde Staten. Wij zetten een paar echte must-sees voor je op een rijtje.

Memphis: Muziek, geschiedenis en pure magie
The Home of Blues, Soul & Rock ’n’ Roll aan de machtige Mississippi River biedt een mix van muziek, geschiedenis en pure magie; van Elvis Presley’s Graceland, Sun Studio en het Stax Museum of American Soul tot heerlijke barbecue en soulfood, livemuziek en het bruisende nachtleven in het legendarische Beale Street. Dat al dat moois ook minder fraaie roots heeft, ontdek je in het indrukwekkende National Civil Rights Museum, een allesomvattend overzicht van de impact van slavernij en de strijd voor burgerrechten. Typisch Memphis, een stad met vele gezichten. Hier shop je het ene moment in de trendy groene wijk Cooper-Young naar tweedehandskleding en –vinyl en sta je het volgende in het elegante Peabody Hotel naar de eendjes te kijken die in de fontein in de lobby rondzwemmen. Met talloze hippe eettentjes, streetart en ontwikkelingsprojecten als de state-of-the-art woon-, winkel- en restauranthub Crosstown Concourse heeft de 200 jaar oude Bluff City bovendien een nieuwe koers ingezet. En ook die toekomstmuziek klinkt veelbelovend.

Clarksdale: Blues uit alle hoeken en gaten
Elvisliefhebbers rijden via zijn geboortehuis in Tupelo naar Clarksdale, de rest stoomt in 1,5 uur door naar hun volgende stop – even goeie vrienden. Onderweg verandert het landschap steeds meer in een vruchtbare groene oase, die wordt gevoed door de almachtige Mississippirivier. In het hart van die Mississippi Delta ligt het kleine plaatsje Clarksdale, dat de blues uit alle hoeken en gaten ademt. Hier vind je niet alleen het Delta Blues Museum, maar hoor je liveblues van de bron in de authentieke jukejoint Red’s en de Ground Zero Blues Club – mede opgericht door Clarkdale’s favoriete zoon Morgan Freeman. Breng je hier de nacht door? Verreweg het leukste slaap je in de Shack Up Inn, een bonte verzameling oude boerenhuisjes met eigen veranda.

Onderweg naar Jackson: Buiten de gebaande paden
De route van Clarksdale naar staatshoofdstad Jackson voert vanzelf langs het graf van bluesmeester B.B. King, die bij zijn eigen bluesmuseum in Indianola zijn laatste rustplaats gevonden heeft. Het is gevestigd in een voormalige katoenmolen waar King ooit zelf werkte en herbergt een gerust spectaculair te noemen bluescollectie met veel authentieke memorabilia. Ook de moeite waard is het GRAMMY Museum Mississippi in het kleine, maar fijne Cleveland – vlak bij de historische plantage Dockery Farms, volgens kenners dé geboorteplaats van de blues. Terwijl ouders zich vermaken met de hits en kostuums van toen hebben de kids in het interactieve museum zo mogelijk nog meer te doen; van zelf liedjes schrijven en opnemen tot optreden in een echte band. In Jackson zelf is een bezoek aan het nieuwe duomuseum Mississippi Civil Rights & History Museum verplichte kost voor het echte verhaal over de verbitterde strijd om de burgerrechten.

Tekst & beeld Martin Schäfer

Lees het hele artikel in reismagazine Onontdekte Plekken 2020. Bestellen kan hier.

3651499963?profile=RESIZE_710x

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

PARTNERS

Met bijna 2.000 autoverhuur locaties wereldwijd biedt Alamo u een netwerk van autohuur locaties op populaire reisbestemmingen als Amerika, Canada, Spanje en Frankrijk. Alamo heeft huurauto’s in diverse categorieën tegen een scherp tarief, met een optimale service.

OVER DE VERENIGDE STATEN

De Verenigde Staten heeft als bijnaam 'het land van de onbegrensde mogelijkheden'. Ook voor reizigers gaat deze bijnaam op. Je kan er op alle denkbare manieren je vakantie doorbrengen. Huur een camper of een auto, maak een stedentrip, blijf op het strand hangen of laat je onder dompelen in de uitgestrekte natuur. Het kan allemaal!