Baltimore

Baltimore is een stad in de Verenigde Staten. Dat een van de belangrijkste episodes uit de Amerikaanse geschiedenis zich in Baltimore heeft afgespeeld heeft niet kunnen voorkomen dat het toeristisch jarenlang is ondergesneeuwd door buren Washington DC en Philadelphia. Baltimore werd in 1729 gesticht door George Kalvert (Lord Baltimore) als onderdeel van de oorspronkelijke Engelse kolonie Maryland. Baltimore is overigens niet de hoofdstad van Maryland (dat is Annapolis) maar heeft wel veel invloed gehad op het verloop van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Zo weigerden inwoners van Baltimore belasting te betalen aan en handel te drijven met de Britten. Tekst & fotografie Harald Kolkman

Highlights van Baltimore

In Baltimore is veel te doen en beleven. Het is een stad met grote historie. Zo werd het Amerikaanse volkslied er geschreven en is Abraham Lincoln er vermoord. Wandel mee door de Europees aandoende wijk Fells Point of breng een bezoek aan het American Visionary Art Museum.

Visionary Arts Museum in Baltimore

American Visionary Art Museum

De collectie van het American Visionary Art Museum bevat werk van zogenaamde self-taught artists. Niet alleen de collectie is de moeite waard, ook het ontwerp van het gebouw zelf heeft inmiddels diverse internationale prijzen gewonnen.

Adres: 800 Key Highway, Baltimore, Tel.: +1 410 244 19 00, www.avam.org. Entree $14,-

Emerson Bromo Seltzer Tower

De binnenstad van Baltimore is prima te voet te ontdekken. Het stadsbeeld wordt beheerst door de toren van Emerson Bromo Seltzer. De Emerson Bromo-Seltzer Tower verrees in 1911 op de hoek van  Eutaw en Lombard Street. Tot aan 1923 was het het hoogste gebouw van de stad.. Het ontwerp van de toren evenals de fabriek ernaast is geinspireerd door het Palazzo Vecchio in Florence, welke Emerson tijdens een reis door Europa heeft bezocht.

Bromo Seltzer was eigenaar van het beroemde Bromo Selzer en was na een bezoek aan London zo onder de indruk van Big Ben dat hij ook zo'n klok in zijn stad wilde. Bovenop de toren prijkte destijds een gigantische fles Bromo Selzer. In 1936 is deze verwijderd omdat het stadsbestuur het te gevaarlijk vond bij harde wind. Er gaan nu stemmen op om de toren in oude glorie te herstellen en een grote fles terug te plaatsen. Een mooi voorbeeld van hoe advertising tot cultuur verworden is. Er staan overigens geen cijfers op de klok maar de twaalf letters b-r-o-m-o s-e-l-t-z-e-r.

Federal Hill

Via The harbour is het een korte wandeling naar Federal Hill,  waar de star spangled banner fier wappert. Voor Eric Lockoear (25) de mooiste plek van de stad.  Jizzy (12) en Jay (20) komen hier ook graag. Op hun mountainbikes scheuren ze over de trappen van Federal Hill. 'We're just hangin' out'. Er is altijd wel iets te doen op de Hill. 

Federal Hill in Baltimore

Federal Hill is in 1608 'ontdekt' door Captain John Smith tijdens zijn eerste tochten door Chesapeake Bay. Het kreeg zijn naam in 1788, toen duizenden Baltimoreans van Fells Point naar 'the hill' marcheerden om de bekrachtiging door het Maryland General Assembly's van de Constitution te vieren. Sinds 1875 is het een openbaar park.

Fells Point

Kinderkopjes, een tramrails, oude gevels en de ligging aan het water geven Fells Point een Europese uitstraling. In 1726 kocht quaker William Fell het en doopte het Fells Prospect. Vijftig jaar later werd het opgeslokt door Baltimore. Het ademt de sfeer van vervlogen tijden. Het havengebouw diende als decor voor de serie Homecide. De letters Baltimore Police zijn nog steeds niet van de ramen verwijderd en het verhaal gaat de ronde dat er nog steeds toeristen bij lokale kroegen vragen of het politiebureau soms gesloten is. De populairste kroeg is The Cat's Eye.

Fort McHenry

Fort McHenry is een fort in de haven van Baltimore. Ten tijde van de Oorlog van 1812 werd het fort vanuit de Chesapeakebaai door de Engelsen beschoten. Op 13 september 1814 kwam het fort onder Brits vuur te liggen. Vijfentwintig uur lang werd de vesting gebombardeerd in een poging Baltimore in te nemen.

Fort McHenry in Baltimore

De opluchting was dan ook groot toen de Amerikanen alsnog hun vlag omhoog lieten komen. Het inspireerde dichter Francis Scott Key –die getuige was van het bombardement- tot een gedicht wat later als basis heeft gediend voor The Star Spangled Banner. Sla het eerste couplet er maar op na:

Oh, say can you see by the dawn's early light

What so proudly we hailed at the twilight's last gleaming?

Whose broad stripes and bright stars through the perilous fight,

O'er the ramparts we watched were so gallantly streaming?

And the rocket's red glare, the bombs bursting in air,

Gave proof through the night that our flag was still there.

 

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

Reacties

Dit antwoord is verwijderd.

PARTNERS

Met bijna 2.000 autoverhuur locaties wereldwijd biedt Alamo u een netwerk van autohuur locaties op populaire reisbestemmingen als Amerika, Canada, Spanje en Frankrijk. Alamo heeft huurauto’s in diverse categorieën tegen een scherp tarief, met een optimale service.

OVER DE VERENIGDE STATEN

De Verenigde Staten heeft als bijnaam 'het land van de onbegrensde mogelijkheden'. Ook voor reizigers gaat deze bijnaam op. Je kan er op alle denkbare manieren je vakantie doorbrengen. Huur een camper of een auto, maak een stedentrip, blijf op het strand hangen of laat je onder dompelen in de uitgestrekte natuur. Het kan allemaal!