Boston is onbetwistbaar het culturele en commerciële hart van Massachusetts. Historische bezienswaardigheden worden bijna natuurlijk afgewisseld door grote supermarkten. Nauwe, pittoreske straatjes met zorgvuldig gerestaureerde huizen kronkelen door de stad met de immer verkleurende bladeren als majestueus dak. Hier, aan de Oostkust van Amerika, begon het ooit allemaal; vrijwel elke straathoek heeft wel een monument of plaquette die herinnert aan de tijd waarin de voortekenen van de revolutie een vonk in ieders hart sloegen. In Boston leven verleden, heden en toekomst naast elkaar en krijg je een goed beeld van de meest roerige tijd van de Verenigde Staten. Of je nu wilt of niet.

Highlights van Boston

Historisch Boston is een plek die je af en toe met een korreltje zout moet nemen. Hoewel de monumenten en gebouwen prachtig geconserveerd en gerestaureerd zijn, overdrijven de Amerikanen regelmatig hun hang naar het verleden. Toch is de stad een prettige manier om wat meer te weten te komen over de tijd waarin Amerika zich ontworstelde aan de Britse overheersing en haar eerste stappen zette op hun eigen weg.

Beacon Hill

Negen van de tien foto’s die je in de reisgidsen ziet staan naast de aanbiedingen naar Boston, zijn genomen in Beacon Hill. De bakstenen huisjes zijn in elk seizoen een lust voor het oog. De straatjes, geplaveid met kinderhoofdjes, nemen je mee terug naar de tijd dat de meest gegoede bewoners van Boston hier flaneerden met hun familie. 

Ook hier weer bezienswaardigheden te over. In het Massachusetts State House, gebouwd in 1798, worden nog steeds wetten aagenomen en verworpen onder de karakteristieke koepel, die je al van ver kunt zien. Het oude State House is de plek waar de inwoners voor het eerst de Onafhankelijkheidsverklaring te horen kregen. In het Old South Meeting House liep een bezwaarsbijeenkomst in 1774 nogal uit de hand; vanuit deze hal trokken honderden mensen naar de haven van Boston voor de legendarische ‘Boston Tea Party’, waar duizenden kilo’s thee uit de schepen van de Engelsen in de haven werden gelost. En dan bedoelen we niet op de kade.

Historisch Boston is een plek die je af en toe met een korreltje zout moet nemen. Hoewel de monumenten en gebouwen prachtig geconserveerd en gerestaureerd zijn, overdrijven de Amerikanen regelmatig hun hang naar het verleden. Toch is de stad een prettige manier om wat meer te weten te komen over de tijd waarin Amerika zich ontworstelde aan de Britse overheersing en haar eerste stappen zette op hun eigen weg. Het is dan ook niet meer dan logisch dat hier de meeste vooraanstaande scholen van het land hun thuisbasis hebben: Harvard University en de Massachusetts Institute of Technology leveren hier de toekomst van Amerika af. Boston is oorspronkelijk ten voeten uit. En is daar trots op.

Charlestown

Een ander levend museum vind je in de wijk Charlestown, waar Boston’s glorietijd in de scheepsbouw naar voren wordt gebracht. In de haven wordt je al meteen duidelijk waarom: hier ligt het oudste schip dat werd vervaardigd voor de Amerikaanse Marine, de USS Constitution. Dit oorlogsschip werd in 1797 te water gelaten en overleefde meer dan 40 aanvallen tijdens de oorlog met Noordafrikaanse piraten. Uit deze tijd stamt ook de bijnaam van de schuit: ‘Old Ironsides’. In de ‘Charlestown Navy Yard’ zie je hoe een scheepswerf werkt, geïllustreerd door één van de eerste droogdokken van de VS, een touwslagerij en een heus oorlogsschip uit de Tweede Wereldoorlog. Vlakbij ligt het Bunker-Hillmonument, waar een veldslag tussen de Britten en de Amerikaanse rebellen vele slachtoffers eiste. Rond het plein waar het monument staat, verrijzen prachtige gerenoveerde koloniale en federale huizen.

North End

Dat de Amerikanen trots zijn op hun succesvolle slag tegen de Engelsen, mag gezegd worden. De ‘Bostonians’ schreeuwen het bijna van de daken; praktisch elke kerk, straatsteen of kogelinslag die tijdens de revolutie aanwezig was, werd geconserveerd als monument aan het verleden. Zo kun je in Boston in wijken verdwalen die bijna op de Efteling lijken; zo schoon en nauwkeurig gerenoveerd tref je zelfs het kasteel van Doornroosje niet aan. 

Met name in North End, de oudste buurt van Boston, klopt het koloniale hart alsof de tijd heeft stilgestaan. Hier geurt altijd verse koffie, te danken aan de talloze Italiaanse café’s, delicatessenzaken en bakkerijen in Salem Street. Wil je zien hoe je een winkelcentrum combineert met een amusementspark moet je naar Quincy’s Market, een uit de kluiten gewassen marktplaats uit 1822. Hier deden vroeger viskramen, groentestalletjes en bakkerijstandjes goede zaken; tegenwoordig delen zij hun plek met GAP-stores, Starbucks en Burger Kings. De combinatie tussen heden en verleden is soms wat moelijk te slikken; straatartiesten staan met moderne capriolen voor pittoreske trapgeveltjes hun kunsten te vertonen. In deze wijk vind je ook de legendarische Old North Church, waar twee lantaarns werden aangestoken om het verzet tegen de inval van de Britten te waarschuwen. De acht bellen in de toren werden echter aanvankelijk voor de Engelse overheersers gegoten. Ze worden traditioneel geluid als er een Amerikaanse president overlijdt. De ironie hiervan is vrijwel alleen aan de Britten besteed.

Old Granary Burying Ground

Overblijfselen van de glorietijd vind je, letterlijk en figuurlijk, op de begraafplaatsen van Boston. Drie beroemde ‘Bostonians’ liggen op de Old Granary Burying Ground in de pittoreske wijk Beacon Hill. Paul Revere, John Hancock en Samuel Adams, sleutelfiguren in de Amerikaanse geschiedenis, rusten hier in vrede. Mis ook zeker de prachtig bewerkte grafstenen niet, die her en der over het kerkhof verspreid staan. Op Copp’s Hill liggen overleden bewoners van Boston sinds 1660, met de kogelgaten van musketballetjes in de grafstenen als bewijs voor hun ouderdom.

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

PARTNERS

Met bijna 2.000 autoverhuur locaties wereldwijd biedt Alamo u een netwerk van autohuur locaties op populaire reisbestemmingen als Amerika, Canada, Spanje en Frankrijk. Alamo heeft huurauto’s in diverse categorieën tegen een scherp tarief, met een optimale service.

OVER DE VERENIGDE STATEN

De Verenigde Staten heeft als bijnaam 'het land van de onbegrensde mogelijkheden'. Ook voor reizigers gaat deze bijnaam op. Je kan er op alle denkbare manieren je vakantie doorbrengen. Huur een camper of een auto, maak een stedentrip, blijf op het strand hangen of laat je onder dompelen in de uitgestrekte natuur. Het kan allemaal!