3653446729?profile=RESIZE_710xPittsburgh heeft van alle steden in de Verenigde Staten een van de mooiste aanrijroutes. Vanaf Pittsburgh International Airport brengt Highway 376 je via de Fort Pitt Tunnel naar Pittsburgh. Wanneer je de tunnel verlaat heb je vanaf de snelweg ineens een prachtig uitzicht op de Golden Triangle oftewel downtown Pittsburgh. Het eerste wat opvalt zijn de bruggen. Pittsburgh telt maar liefst 446 bruggen. De exemplaren die downtown met de overige wijken verbinden zijn zo goed als allemaal geel van kleur. Of beter gezegd Aztec Gold, samen met zwart de officiële kleuren van Pittsburg. De combinatie is afgeleid van de strepen op het uniform van de naamgever van de stad: William Pitt, de Brit die Fort Duquesne tijdens de zevenjarige oorlog bevrijdde van de Fransen. Het Franse Fort Duquesne werd verwoest en in 1758 vervangen door Fort Pitt. De plattegrond van Fort Pitt is tegenwoordig nog zichtbaar in Point State Park, de plek waar waar de Monongahela en de Allegheny Rivers samenkomen en verder gaan als de Ohio River die uiteindelijk uitmondt in de Mississippi.

Staalstad
Pittsburgh stond jaren bekend als staalstad, een imago dat ze hier na jaren eindelijk een beetje aan het kwijtraken zijn. Er was ooit een tijd dat kantoormedewerkers die werkzaam waren in The Golden Triangle een extra overhemd meenamen naar kantoor omdat de lucht vol zat met ijzerstof en de witte overhemden rond lunchtijd al grijs waren.
‘Die tijd ligt inmiddels ver achter ons’. Aan het woord is Chris Balouris. Chris is opgegroeid in het Pittsburgh van de jaren zeventig. Zijn ouders waren immigranten uit Griekenland en z’n vader was werkzaam in een staalfabriek. Toen de staalindustrie langzaam verdween moest de familie op zoek naar een andere bron van inkomsten en opende een winkel waar Griekse maaltijden werden verkocht. ‘Met de nadruk op gezond’, aldus Chris. ‘Tegenwoordig is Salonika, zoals de winkel heet, onderdeel van diverse foodtours en kunnen wij ons verhaal kwijt aan toeristen uit de hele wereld’, vertelt Chris vol trots. Salonika ligt in de populaire wijk Lawrenceville, een van de negentig wijken die Pittsburgh rijk is. Lawrenceville is een van de oudste wijken en na het oude stadscentrum de oudste wijk van Pittsburgh.

Trots
Nieuwer is PNC Park, het honkbalstadion van de Pittsburgh Pirates aan de oever van de Allegheny River. Het stadion is vernoemd naar het bedrijf PNC Financial Services dat het recht om zijn naam aan het stadion te verbinden heeft gekocht in 1998. PNC Park opende zijn deuren op 31 maart 2001. Een van de vier zijdes van het stadion is geheel opengelaten zodat je als toeschouwer een prachtig uitzicht hebt op de skyline van downtown Pittsburgh. Wanneer de Pittsburgh Pirates een homerun slaan volgt er direct een korte vuurwerkshow aan de open zijde. Op deze manier wordt de hele stad direct op de hoogte gehouden van deze sportieve prestatie. Only in Pittsburgh…

3653453602?profile=RESIZE_710x

Nabij PNC Stadium ligt The Andy Warhol Museum. De wereldberoemde kunstenaar groeide op in Pittsburgh, in de Oakland Area om precies te zijn. Warhol heeft ook een eigen brug: vanaf het museum loop je via de Andy Warhol Bridge snel naar downtown Pittsburgh. De Andy Warhol Bridge is een van de zogenaamde Three Sisters, drie naast elkaar gelegen hangbruggen over de Allegheny River. The Three Sisters waren de eerste zogenaamde suspension bridges in de Verenigde Staten en zijn gebouwd tussen 1924 en 1928. Hun combinatie is uniek omdat ze alle drie identiek zijn.

Almost Famous
Een leuk stukje historie is het verhaal achter Primanti Bros. Pittsburgh is van oudsher een arbeidersstad. In 1933 startte Joe Primanti een broodjeszaak In het Strip District nabij Penn Avenue – tegenwoordig een leuke winkelstraat – waar hij sandwiches ging verkopen waar ‘alles inzit wat een arbeider tijdens een zware werkdag nodig heeft’. Zijn winkel was open van 3 uur in de ochtend tot 3 uur in de middag.

3653454647?profile=RESIZE_710x

De sandwich bevatte onder andere aardappelen, koolsla, kaas en tomaat. De ‘Almost Famous’-sandwich wordt tot op de dag van vandaag verkocht. Sterker nog: de sandwich werd zo populair dat Primanti Bros inmiddels elf vestigingen heeft in Pittsburgh en nog een aantal in andere steden in Pennsylvania. Tijdens een bezoek aan Pittsburgh zou je de sandwich eens moeten proberen. Je kan er de hele dag weer tegenaan!

Mijnwerkers
Vanuit de wijk Mount Washington, ten zuiden van downtown Pittsburgh, heb je een prachtig uitzicht over de stad. Extra leuk is de manier om daar te komen. Dit doe je namelijk met de Duquesne Incline, een treintje dat bezoekers langs de steile rotswand richting Mount Washington naar boven brengt. Mount Washington stond vroeger bekend als Coal Hill en de Duquesne Incline is ooit aangelegd om mijnwerkers te vervoeren. De mijnen zijn al lang verdwenen. Tegenwoordig vind je op Mount Washington enkele restaurants met een prachtig uitzicht over de stad. Wanneer je hier gaat eten is het hopen op een homerun van de Pittsburgh Pirates. Nergens is het vuurwerk zo goed te bewonderen als hier.

Tekst & fotografie Harald Kolkman

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

Dit antwoord is verwijderd.

PARTNERS

Met bijna 2.000 autoverhuur locaties wereldwijd biedt Alamo u een netwerk van autohuur locaties op populaire reisbestemmingen als Amerika, Canada, Spanje en Frankrijk. Alamo heeft huurauto’s in diverse categorieën tegen een scherp tarief, met een optimale service.

OVER DE VERENIGDE STATEN

De Verenigde Staten heeft als bijnaam 'het land van de onbegrensde mogelijkheden'. Ook voor reizigers gaat deze bijnaam op. Je kan er op alle denkbare manieren je vakantie doorbrengen. Huur een camper of een auto, maak een stedentrip, blijf op het strand hangen of laat je onder dompelen in de uitgestrekte natuur. Het kan allemaal!