Reizen door de Verenigde Staten

San Francisco, populaire afkorting Frisco, liggend aan de westkust van de Verenigde Staten, is na Los Angeles , San Diego , en San Jose de vierde stad van Californië. De stad ligt op een landtong die de Stille Oceaan scheidt van de Baai van San Francisco. Frisco is gebouwd op niet minder dan 43 heuvels. De bekendste symbolen van de stad zijn de Golden Gate Bridge, Alcatraz, de Transamerica Pyramid en de kabeltrams.

Uitzicht over San Francisco (foto Harald Kolkman)

San Francisco is een van de beroemdste steden ter wereld. Met het gematigde klimaat en de dagelijkse mist die in de baai blijft hangen is de temperatuur in en rond San Francisco een welkome afwisseling voor reizigers die de stad vanuit het binnenland aandoen. Op deze pagina een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden in San Francisco, de leukste activiteiten en enkele tips voor het nachtleven. Tekst Martin Schäfer & Harald Kolkman Fotografie Harald Kolkman

Highlights in San Francisco

Alcatraz

Alcatraz is een eiland in de haven van San Francisco. Van 1934 tot 1963 was het in gebruik als zwaar beveiligde gevangenis. Maar liefst 1545 gevangenen hebben het eiland als tijdelijke verblijfplaats gehad. De beroemdste gevangene was Alphonse "Al" Capone. Er zijn verschillende ontsnappingspogingen gedaan, maar officieel is het nooit iemand gelukt om te ontsnappen. Nu is Alcatraz een van de vele Nationale Parken onder beheer van de National Park Service.

Alcatraz ligt in de baai van San Francisco (foto Harald Kolkman)

Op Alcatraz staat ook de oudste nog werkende vuurtoren van de Amerikaanse Westkust. Er varen verschillende rondvaartboten langs Alcatraz, vaak in combinatie met een ‘bezoek’ aan de Golden Gate Bridge. Het is ook mogelijk om het eiland te bezoeken. Deze ticket sdienen echter vanwege de grote vraag maanden van te voren te worden aangevraagd.

California Palace of the Legion of Honor

Eén van de mooiste musea van San Francisco, gelegen in Lincoln Park. Met het uitzicht op de Golden Gate Bridge en een collectie van 80 werken van Rodin is het museum populair bij toeristen. Het gebouw is een replica van het Palais de la Legion d'Honneur in Parijs, waar Napoleon zijn eerste militaire macht oprichtte. Het gebouw werd door Mr. en Mrs. Adolph B. Spreckels gegeven aan de bewoners van San Francisco op Armistice Day in 1924, om de Californiërs die omkwamen in de Eerste Wereldoorlog te eren. De collectie is gevariëerd (beelden, voorwerpen en schilderijen) en biedt werken van alle werelddelen vanaf de Middeleeuwen. Enkele grote namen die in het museum hangen: El Greco, Le Brun, Rubens, Rembrandt, David, Courbet, Monet, Degas, Renoir, Manet, Pissarro, Cézanne, Gaugin, Van Gogh, Picasso, Dali, Matisse enzovoorts. In het museum worden ook regelmatig tijdelijke exposities gehouden.

China Town

San Francisco heeft een van de grootste Chinatowns in de Verenigde Staten. Het is een leuke wijk om te verkennen. Voor wie besluit om vanuit het centrum zich niet met de beroemde trammetjes naar Fisherman’s Wharf te verplaatsen maar eens een lekker stuk wil wandelen kan door Chinatown naar de haven lopen.

Fisherman's Wharf

San Francisco heeft een haat-liefdeverhouding met een van zijn grootste toeristische attracties. Fisherman’s Wharf is een bont, ietwat uitgekauwd stukje horeca en neon aan de San Francisco Bay, waar restaurants en eetstalletjes hevig met elkaar concurreren om klanten. Desondanks trekt deze historische en wereldberoemde plek jaarlijks miljoenen bezoekers van over de hele wereld.

Fishermen's Wharf in San Francisco (foto Harald Kolkman)
Al sinds de laatste helft van de negentiende eeuw meren in alle vroegte talloze vissersboten aan met hun vangst van de dag. Heel vroeger – toen het hier nog Meigg’s Wharf heette - waren dat vooral Italiaanse immigranten, die in groene bootjes nettenvol zeevruchten aan land brachten, vaak onder begeleiding van een uit volle borst zingende kapitein. Die Italiaanse invloed komt terug in de namen van vele eetgelegenheden hier, zoals Alioto’s en Castangola’s, twee van de oudste restaurants aan de Wharf.

Krab op Fishermen's Wharf in San Francisco (foto Harald Kolkman)

De meesten uit die tijd begonnen als sidewalk (viskraam) en werden groot door de bouw van de Golden Gate en Bay Bridge, en de toestroom van mensen die de waanzinnige groei van de haven van San Francisco met zich meebracht. Elk restaurant aan Fisherman’s Wharf heeft zijn eigen verhaal, met veelal dezelfde strekking: van viskraam tot gastronomisch wonder. Naar verluidt, was Fishermen’s Grotto No9 het eerste restaurant aan de Wharf.

Ghirardelli Square

Op de plek waar Domingo Ghirardelli eind negentiende eeuw zijn eigen chocoladefabriek opende, staat nu een huizenblok aan historisch verantwoord gerenoveerde bakstenen gebouwen. Ghirardelli Square werd in de jaren zestig al omgeturnd tot winkelcentrum – met als vlaggenschip de onweerstaanbare Ghirardelli Icecream & Chocolate Shop - en staat nu aan de vooravond van weer een grote high-end renovatie.

Golden Gate Bridge

Golden Gate Bridge

Dit is misschien wel de beroemdste brug van de Verenigde Staten, misschien zelfs van de wereld. Vanuit Fisherman’s Wharf worden er verschillende excursies georganiseerd naar de brug. Je kunt er natuurlijk ook zelf met je (huur)auto of camper overheen rijden. Houdt er rekening mee dat er tol betaald dient te worden. De brug is destijds ontworpen door de Amerikaan Joseph B. Strauss en de bouw duurde ongeveer vier jaar. De Golden Gate Bridge werd op 27 mei 1937 opengesteld voor het publiek.

Hike & bike door San Francisco

Amerika heeft  een autocultuur. Wandelen, slenteren of op een terrasje zitten doen ze nauwelijks. Je ziet er nergens de drukte die je in elke grote Europese stad ziet. Mocht je toch willen wandelen ga dan eens kijken in de meest kenmerkende wijken (Chinatown, Little Italy, The Wharf en Golden Gate Park) en sluit af met een wandeling over de beroemde Golden Gate Bridge. Zoek je een natuurhike of toch liever en een urban-hike? Dan zit je in San Francisco goed. In de stad is de Telegraph Hill Hike populair, die start in North Beach bij Stockton Street en richting centrum naar de Coit Tower loopt.

Fietsen door San Francisco (foto Harald Kolkman)

Net buiten de stad voorbij de Golden Gate Bridge in de Marin Headlands start de zogenaamde Coastal Trail op de heuvels rond San Francisco. Wil je meer routes? Er zijn diverse hiking clubs waar je informatie kunt inwinnen. Op de bonnefooi gaan kan natuurlijk ook altijd. Fietsvriendelijk is San Francisco nou niet bepaald. Er zijn wel enkele fietspaden te vinden maar de Amerikanen zijn nog niet altijd gewend aan fietsers. Toch kan je er prima fietsen. Hou er wel rekening mee dat de stad veel heuvels en dus steile stukken kent.

San Franciso Maritime National Historic Park

Het San Francisco Maritime National Historic Park herbergt acht oude schepen en een collectie kleinere vaartuigen, die allemaal toegankelijk zijn voor het grote publiek. Van de vloot zijn het stalen, 91 meter lange zeilschip Balclutha (1886) en de duikboot USS Pampanito het meest interessant. Voor een uniek perspectief op de Bay is een zeiltocht op de houten schoener Alma (1891) ook een echte aanrader.

Union Square in San Francisco (foto Harald Kolkman)

Union Square

Rond Union Square (FOTO BOVEN) bevinden zich alle luxueuze warenhuizen en de dure merkwinkels (Yves Saint Laurent, Armani, Louis Vuitton, Cartier), terwijl in tientallen modewinkeltjes langs Castro Street de beste trendy keus voor mannen is te vinden. Fillmore Street in Pacific Heights, biedt behalve veel mooie mode-, schoenen-, en designwinkels ook een keur aan tweedehands winkels met rekken vol afgedankte vintage van Chanel, Dior en andere names names names.

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

OVER DE VERENIGDE STATEN

De Verenigde Staten heeft als bijnaam 'het land van de onbegrensde mogelijkheden'. Ook voor reizigers gaat deze bijnaam op. Je kan er op alle denkbare manieren je vakantie doorbrengen. Huur een camper of een auto, maak een stedentrip, blijf op het strand hangen of laat je onder dompelen in de uitgestrekte natuur. Het kan allemaal!

REIZEN NAAR DE VERENIGDE STATEN

MEEST RECENTE BLOGS OVER NOORD-AMERIKA