Het beste street food van Turkije

6B1uEOqA5B8oKQvNjqqs9O3DlmqxO64tcAwlJg4SdnZjYwsZIBsAjiTlSr-acfS9lUv6tH4vmdPQylHjvsLEseREJrgw_74xOIXBZtDtaXZtiws2e-XQOos2ENB-z3qymlOZeA=s0-d-e1-ft#<a href=

Turkije heeft een zeer rijke street food cultuur. De smaken, die veelal eeuwenoud zijn, komen vaak uit een bepaalde regio en worden gekruid volgens de tradities van een andere regio maar velen zijn overal verkrijgbaar. Smaaksensaties die je niet mag missen tijdens een toekomstig bezoek aan deze unieke bestemming. Dit zijn de beste Turkse street foods om alvast bij te watertanden;

Simit

In het Oxford Engelse woordenboek wordt simit beschreven als ‘een broodrol in de vorm van een ring, afkomstig uit Turkije, bedekt met melasse en ingelegd met sesamzaadjes voor het gebakken wordt.’ Simit is een belangrijk onderdeel van de Turkse eetcultuur en wordt bij bijna alle maaltijden gegeten. Thee, simit en kaas zijn het onmisbare trio van het klassieke Turkse ontbijt en verrijkt iedere maaltijd. Het geheim van de simit als hoofdbestanddeel van zowel de meest bescheiden als luxe Turkse ontbijten ligt in de smaak.

Lokma
Ontleend uit de Ottomaanse keuken, wordt dit street food dessert gemaakt van gebakken knapperige deeg in stroop. Zoals de naam al doet vermoeden, is lokma (wat ‘hap’ betekent in het Turks) een hapklare toetje en het gebakken zoete deeg valt vrijwel meteen uit elkaar als je een hap neemt. Met kaneel, kokos- of chocoladesaus, lokma is het dessert dat je in Turkije moet proberen en waarvan je er nooit maar één eet.

bztpnJZ-F7QV-ONrI4dhTThUWcvkI4GxMLzSH2hklSCiiFuJBWV5xX19G50Up6JufxaatcbdpHJZW7RnHc8PVIcRoRqIBu1C6mNBqsVoSMZfo8BGpSCFESPB6mEl9qveONn2Ng=s0-d-e1-ft#<a href=

Gevulde mosselen (Midye Dolma)
Een onweerstaanbare smaak uit het Turkse streetfood komt van de gevulde mosselen. Deze delicatesse wordt verkocht in alle kustplaatsen, maar ook in de grote steden aan zee zoals Istanbul en Izmir. Een essentiële smaak zowel in de zomer als de winter... De mosselen worden gevuld met een mix van traditionele kruiden, uien en rijst en een scheutje citroen voor het nuttigen. In de steden aan de kust worden er bij de mosselkramen ook eetwedstrijden gehouden, waarbij soms wel honderd mosselen per persoon gegeten worden.

4nNjJjh5IlazT7jUSXOYUCEeYUX5ZtW7PToBp6UxVrwOafoeWCVpWVZh3kcQkPG1AIDHw2ci69KkTD6s7Ym4YgcUHlxRvGUEPponcxlyhThejXV18_q2Gb_WXH5VO8c1HjlnNQ=s0-d-e1-ft#<a href=

Döner
Uniek voor Turkije is döner. Het is één van de lekkerste gerechten en wordt overal geserveerd, van chique restaurants tot de kraampjes op straat. Met keuze uit rundvlees of kip geserveerd in een pitabroodje, witbrood of gewikkeld in platbrood met eventueel verse sla, tomaten, paprika’s en diverse kruiden. Het meest populaire drankje dat erbij wordt geserveerd is ayran, een zoute yoghurtdrankje.

Gekookte en geroosterde maïs
Een andere street food die de hele zomer overal verkrijgbaar is, is maïs. De gekookte versie wordt bereid in grote ketels vol warm water en wordt geserveerd met zout in een maïsblad. Gekookte maïs is in de zomer een van de meest populaire street foods op straat, aan de kust en op het strand. En smaakt ook lekkerder dan de gekookte versie thuis. De geur en gebrande aroma van vers geroosterde maïs is een hele andere smaak, die zeker ook het proberen waard is.

Gebakken aardappelen (Kumpir)
Grote gebakken aardappelen worden doormidden gesneden en gevuld met boter en gegratineerd met kaas. De rest van de vulling mag je zelf kiezen en de keuze bestaat uit: Russische salade, worst, salami, maïs, erwten, wortels, mayonaise, augurken, champignons en olijven. Om het vervolgens af te maken met wat mayonaise of ketchup. Er is zoveel keuze dat mensen vaak terugkomen voor een volgende versie met nieuwe smaken.

Tafelzuur
Zuur ingelegde groenten zijn al sinds de 15e eeuw prominent aanwezig in de Ottomaanse keuken. In Turkije is deze delicatesse al eeuwen een bekende streetfood. Gezuurde groenten als augurken, wortelen en paprika’s worden verkocht in een glazen pot met sap dat een zoute en zure smaak heeft. Bij de bereiding wordt zowel azijn als citroen gebruikt en de groenten kunnen tevens warm genuttigd worden.

Verse vissandwiches (Balık Ekmek)
Iedereen die van september tot mei langs de kustlijn van de Bosphorus of Karaköy en Eminönü wandelt, wordt verleid door de onweerstaanbare geur van heerlijke gegrilde vis. De geur komt uit de kraampjes waar verse vissandwiches worden bereid. De verse vis van het seizoen wordt rechtstreeks uit de zee op de hete grill gegaard en geserveerd met brood met sla en uien… Hier krijg je nooit genoeg van.

tWtsNYlZKyTBSjWoQrrUHet_Uj57kHDr6D2FVOZazrFfBUWcT89Qd4Rlt1yKLUNILiGc07ybySZVglsfbWhSwEKGY3AuiAHj5cdYbkUfuSWDms9aJMPj_Cxdm1S2U9BIAgdIdg=s0-d-e1-ft#<a href=

Geroosterde kastanjes (Kestane)
Als de kraampjes met de geroosterde kastanjes weer in de straten van Turkije tevoorschijn komen, weet je dat de winter in aantocht is. De betoverende geur van de geroosterde kastanjes, die verkocht worden in de straten van bijna elke stad, trekt mensen aan. Naast de ongeëvenaarde smaak zijn de kastanjes ook vullend, voedzaam en worden warm geserveerd waardoor deze lekkernij heel de winter een bestseller is.

6B1uEOqA5B8oKQvNjqqs9O3DlmqxO64tcAwlJg4SdnZjYwsZIBsAjiTlSr-acfS9lUv6tH4vmdPQylHjvsLEseREJrgw_74xOIXBZtDtaXZtiws2e-XQOos2ENB-z3qymlOZeA=s0-d-e1-ft#<a href=

Stemmen: 0
E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel