Interview met Desiree, Carla en Marjan van Noorwegenspecialist Fru Amundsen

Wat is je favoriete bestemming van allemaal? Die eeuwige hamvraag in de reiswereld is ook voor Desiree Joustra, Carla Joustra en Marjan Spijkers van de Noorwegenspecialist Fru Amundsen onmogelijk te beanwoorden. Maar als ze dan toch per se een keuze moeten maken? Marjan: “Dan lichten we er graag het Samische Paasfestival uit. Het is een heel bijzondere ervaring om mee te maken hoe de Samische bevolking Pasen viert, omdat veel typische elementen van hun cultuur aan bod komen.

Van oudsher trokken de Samen rond Pasen onder meer naar Kautokeino in Noord-Noorwegen om de voorjaarstrek van de rendieren voor te bereiden. Tijd voor handel, maar ook voor huwelijken en doop. De komst van de lente wordt gevierd met spectaculaire rendierraces, verkoop van traditioneel Samisch handwerk, en concerten waar traditionele joiks ten gehore worden gebracht. We proberen zowel het kinderjoikconcert als de Grand Prix – een soort songfestival voor traditionele en moderne Samische muziek – bij te wonen. Een bijzondere ervaring!”

Bijzonder

Dat gulle enthousiasme voor de wondere wereld buiten de gebaande paden is Fru Amundsen ten voeten uit. Het bedrijf werd zo’n zes jaar geleden opgericht door de studievriendinnen Carla en Marjan, en heeft sinds kort ook Desiree in de gelederen, net als haar collega’s een bevlogen Noorwegenliefhebber. De drie kwamen op een bijzondere manier samen, vertelt Marjan: “Al tijdens onze studie bleek dat Carla een aangeboren hartziekte had, waarvoor een harttransplantatie uiteindelijk de enige oplossing was: in 2010 kreeg ze een donorhart. Dat het in korte tijd heel erg veel beter met Carla’s gezondheid ging, bood de mogelijkheid om activiteiten te ondernemen die daarvoor niet meer gingen. Kort daarna werd ik zelf echter boventallig in mijn baan als communicatieadviseur. Alle puzzelstukjes op het gebied van gezondheid, mogelijkheden en ideeën pasten ineens in elkaar. Nu konden we zelf reizen gaan aanbieden op een manier waarvan wij dachten dat het leuk zou zijn om Noorwegen te ontdekken. Daar komt ook onze bedrijfsnaam vandaan: ‘Fru’ is Noors voor ‘mevrouw’ en met Amundsen verwijzen we naar de beroemde Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen. Met Fru Amundsen ontdek je Noorwegen.”

Cultuur proeven

Iemand die geïnteresseerd is in de achtergrond van wat je ziet of beleeft in Noorwegen is bij Fru Amundsen aan het juiste adres, zegt Marjan: “In kleine groepen met maximaal zeven gasten verkennen we met minstens twee begeleiders een beperkt gebied. We kiezen ervoor een omgeving goed te verkennen in plaats van veel kilometers te maken. Onze programma’s zijn verrassend doordat we, naast de bekende hoogtepunten, ook buiten de gebaande paden gaan. We ontmoeten bijzondere mensen en bezoeken plaatsen waar je zelf niet zomaar komt. Daarbij vertellen we alles over tradities, geschiedenis, de natuur en de cultuur. En die cultuur proef je ook letterlijk in de traditioneel Noorse maaltijden die we zelf bereiden en serveren. Daarnaast bieden we bovendien steeds meer reizen in de sfeer van onze groepsreizen aan, die mensen op eigen gelegenheid kunnen maken. Ook die gasten ervaren Noorwegen op een net iets andere manier.”

Vol bewondering

Noorwegen zal Carla, Desiree en Marjan in ieder geval nooit vervelen, omdat elk seizoen een bepaald gebied weer anders maakt – reden genoeg om steeds weer terug te gaan. Marjan: “Er bestaat een Noorse uitdrukking die aangeeft dat je ‘veel weer’ hebt. In Noorwegen kun je ervaren dat niet alles regelbaar of maakbaar is, dat de natuur de baas is. Het weer bepaalt, zeker in de winter, soms wat je kunt doen. Wij verblijven vaak in kustgebieden waar het weer heel wisselvallig kan zijn. Dan is het niet zozeer de regen die het weer bepaalt – wat veel mensen denken – maar de wind. Maar wat is er nou mooier dan langs de kust heerlijk tegen de wind in wandelen of vol bewondering kijken naar de hoog opspattende golven tegen de rotsachtige kust?”

Omdat ze hun reizen zelf begeleiden, zijn de Amundsentjes alledrie ruim 120 dagen per jaar in Noorwegen. “En dan is het voor ons bepaald geen straf om na een reis soms wat langer te blijven”, zegt Marjan. “Want zelfs voor Fru Amundsen valt er in Noorwegen nog steeds veel te ontdekken.”

Kijk voor meer info op www.fruamundsen.nl

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BESTEL ONZE ORIGINALS

Meridian Travel