Overnachten in een lodge in Lapland

9821239655?profile=RESIZE_710xIn Lapland vind je lodges midden in de noorderlichtzone, wat de kans op het zien van het magische hemelspektakel enorm vergroot. Bovendien zijn de lodges het ideale startpunt voor leuke activiteiten. Zo hebben de lodges bijvoorbeeld hun eigen huskykennel, dus je kunt er meteen op uit trekken voor een huskywandeling. Hierna kun je je opwarmen en genieten van de gezelligheid en van de aanwezige wellnessfaciliteiten. Hier zijn een paar suggesties:

Zweden
Pinetree Lodge
Welkom in Särkimukka! In dit Zweedse dorpje leven vier mensen en 197 husky’s. Het dorpje ligt 150 kilometer boven de poolcirkel op 67° noorderbreedte. In een straal van 50 kilometer is er geen enkele andere vorm van toerisme te bekennen, dus dit is met recht the middle of nowhere. De volledig houten Pinetree Lodge ligt idyllisch aan een meer, wat hem in de winter de ideale locatie voor noorderlichtobservaties maakt en in de zomer je waterpret te over biedt. Hier beleef je het pure Lapland. De Pinetree Lodge wordt gerund door het sympathieke koppel Johan en Sara. Na jaren vol avontuur en huskytochten door Alaska keerde Johan terug naar zijn geboortestreek. Op deze magische plek diep in de wildernis bouwden Johan en Sara samen de grootste huskykennel van de regio. Later werd deze omgebouwd tot de Pinetree Lodge.

Zweden
Aurora Mountain Lodge
De Aurora Mountain Lodge ligt goed verborgen op de grens tussen de bossen en toendra, op ongeveer dezelfde hoogte als het bekende noorderlichtmekka Abisko. Het landschap is weids en minder bebost. De feeërieke bossen gaan hier over in ruwe hooglanden en de eerste hoge bergen aan de Noors-Zweedse grens schitteren bij helder weer op de achtergrond. De lodge bevindt zich aan de rand van Lannavaara, een piepklein goudzoekersdorpje met slechts 79 inwoners. Het is er ongelofelijk afgelegen, zelfs naar Lapse maatstaven. Hier bevind je je midden in de Sami-hooglanden en de Samicultuur, zo heb je vanuit de lodge zicht op de heilige Samiberg Nunasvaara. Tijdens je verblijf dompel je je onder in hun tradities. De setting is onbetaalbaar: dit is de ultieme locatie voor liefhebbers van rust, natuur, authenticiteit en desolate landschappen.

Finland
Valkea Lodge
De Valkea Lodge ligt op enkele kilometers van de grens tussen Finland en Zweden, op 9 kilometer van het Finse dorpje Pello. De lodge ligt aan de rand van echte oerbossen op een heuvel aan de voet van een klein skigebied en straalt rust en gezelligheid uit. Het bevroren meer Valkeajärvi – järvi is Fins voor meer – is de ideale plek om het noorderlicht te spotten, maar ook het perfecte decor voor een eerste kennismakingsrondje met de sneeuwscooter. De bossen en heuvels zijn dan weer ideaal voor sneeuwschoenwandelingen door de diepe sneeuw, sneeuwscootersafari’s, en huskytochten.

Finland
Harriniva
Harriniva noemt zichzelf een wildernishotel, maar heeft alle karakteristieken van een lodge. Je verblijft er in het hart van de wildernis en volgt een programma met verschillende activiteiten. Harriniva is met 63 kamers iets groter dan de andere lodges. Je bevindt je hier hoog boven de poolcirkel aan de oevers van de Muonio, een brede rivier die langs de Fins-Zweedse grens slingert. Het plaatsje Muonio staat bekend om zijn zuivere lucht en gelukkige bevolking. Geen wonder, want het landschap is als een wintersprookje: duizenden besneeuwde naaldbomen, rendieren in het wild en een bevroren rivier, op een half uurtje rijden van Nationaal Park Pallas- Yllästunturi. De familie Piëtikainen runt dit gastenverblijf al sinds 1973. Het zijn de pioniers op het gebied van toerisme in deze regio.

Kijk voor meer informatie op www.nordic.nl

Lees het hele artikel in ons magazine De Mooiste Rondreizen #3 2021. Bestellen kan hier >>

9821241870?profile=RESIZE_710x

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel